Misdaad zuiden erger dan gedacht, intensieve aanpak voortgezet

De georganiseerde misdaad in het zuiden van het land is 'ernstiger en dieper in de samenleving geworteld' dan werd gedacht bij het begin van de extra bestrijding ervan. De intensieve aanpak wordt dan ook langer voortgezet dan gepland. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer van minister Ard van der Steur (Justitie).

Bij een inval in een drugslaboratorium worden amfetamine gevonden. Onder de naam 'operatie Trefpunt' zijn er invallen gedaan op honderd locaties, vooral in Noord-Brabant. Beeld anp

De extra aanpak zou dit jaar aflopen, maar de minister zegt dat 'nog een langdurige en intensieve inzet nodig is'.

Het gaat om een gezamenlijke aanpak door gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en de Koninklijke Marechaussee. Ook de extra vrijgemaakte capaciteit bij de politie in Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en de landelijke eenheid (in totaal 125 functies) en bij het Openbaar Ministerie (15 functies) blijft overeind.

Het is de bedoeling om verdachten snel te berechten. Dat lukt echter lang niet altijd. Een belangrijk probleem is het niet tijdig kunnen aanleveren van de dossiers in strafzaken, zo staat in een rapport over de aanpak van de criminaliteit in het zuiden.

Dat komt vooral door de achterstanden en het capaciteitsgebrek bij het team van de politie dat drugslaboratoria opruimt (LFO) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), aldus de opstellers. Dit probleem wordt structureel genoemd.

Operatie Trefpunt

In april werden 110 panden in het zuiden van het land binnengevallen tijdens een gecoördineerde actie door 1.500 medewerkers van onder meer politie, justitie en defensie. Er werden 55 arrestaties verricht, onder wie drie hoofdverdachten.

Daarnaast werden zes laboratoria voor synthetische drugs aangetroffen, en werd 15 kilo MDMA en 20 kilo amfetamine in beslag genomen. Er werd 5.000 liter aan chemicaliën gevonden voor de productie van drugs en tientallen voertuigen zijn gevorderd. Operatie Trefpunt was het resultaat van zo'n 2,5 jaar onderzoek.

Het onderzoek houdt verband met de aanpak Intensivering Zuid, gericht op het verstoren van criminele netwerken als één overheid (bestaande uit onder meer politie, justitie, de Marechaussee en de Belastingdienst) om zo de productie van hennep en synthetische drugs terug te dringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden