‘Misdaad voor Hells Angels normaal’

Volgens justitie raken strafbare feiten waaraan de Angels zich schuldig maken de grondvesten van de rechtsstaat...

Enigszins triomfantelijk toont advocaat Gert Kaaij de krantenfoto van een Surinaams lid van de Hells Angels aan de civiele rechters in Leeuwarden. De rechters bekijken de afbeelding van het motorclublid uit Haarlem aandachtig. Het betreft hier inderdaad een negroïde man.

De foto maakt volgens de raadsman duidelijk dat de Nederlandse afdelingen van de Hells Angels zich helemaal niet hoeven te houden aan de ‘wereldregels’ van de club en geen ‘niggers’ als lid mogen toelaten. Dat had officier van justitie Gert Oldekamp even daarvoor betoogd. De Hells Angels maken stelselmatig onderscheid naar ras en huidskleur, dat is een ‘ernstige inbreuk op ons rechtsbestel’, aldus de officier dinsdagmiddag.

De rechtbank behandelde gisteren een verzoek van het Openbaar Ministerie om een zogeheten chapter van de Hells Angels in Nederland op grond van het Burgerlijk Wetboek te verbieden en te ontbinden. Justitie diende daartoe afgelopen november bij zes rechtbanken verzoeken in, voor alle afdelingen van de motorclub in Nederland. Dinsdag was de afdeling in Harlingen – de stichting Hells Angels Northcoast en de vereniging Rockers Northcoast – als eerste aan de beurt.

De motorclub houdt zich volgens het OM stelselmatig bezig met een ‘aaneenschakeling van criminele activiteiten’, die in strijd zijn met de openbare orde. Dan gaat het niet alleen om discriminatie, maar ook om afpersing en om wapen- en drugshandel. En het bestuur neemt daarvan geen afstand, zei Oldekamp. ‘Crimineel gedrag is voor de Hells Angels a way of life.’ Hij wees erop dat alle leden van de Harlingse afdeling een strafblad hebben.

Kaaij, de raadsman van de chapter Northcoast, betoogde dat er geen bewijs is dat de club een criminele organisatie vormt. ‘Ze keuren crimineel gedrag niet goed, ze nemen er nadrukkelijk afstand van.’ Volgens Kaaij bestaat de chapter Northcoast uit elf Angels, van wie er zeven een normale baan hebben, als visser, autohandelaar of lasser. Hij wees erop dat een van de bestuursleden – die in clubjack aanwezig was – ‘in het verleden geen lieverdje was, maar sedert zijn lidmaatschap van de Hells Angels in rustig vaarwater is gekomen en niet meer met justitie in aanraking is gekomen’.

Dat de motorclub zich presenteert als een groep vrije jongens, vergelijkbaar met een willekeurige sportvereniging, gaat volgens de officier niet op. In Harlingen zouden bij politie-invallen hennepkwekerijen en wapens zijn aangetroffen. Ook verkochten de Angels op clubfeesten softdrugs.

‘Jointjes voor 2,50 euro’, relativeerde de advocaat. ‘Maar men is toen gaan praten met de gemeente, want dat is fout geweest.’ Later mochten de Harlingse Angels van de gemeente gewoon weer feestjes geven.

De advocaat noemde het verbodverzoek van het OM ‘prematuur’. Hij wees naar de eerdere beslissing van rechters om alle Hells Angels uit hun voorarrest vrij te laten. De rechters vonden onder meer dat er onvoldoende bewijs was om ze vast te houden wegens deelname aan een criminele organisatie. Het OM had eerst deze strafzaak tegen ten minste 22 Angels, die dit najaar wordt behandeld, moeten afwachten, aldus Kaaij.

‘Het OM ziet deze zaak met vertrouwen tegemoet’, zei Oldekamp gisteren. Toch wil het OM daarop niet wachten. Aan de resultaten uit het strafrechterlijke onderzoek – Acroniem genaamd – moeten volgens de officier nu al consequenties worden verbonden, omdat de strafbare feiten waaraan de Angels zich schuldig maken de grondvesten van de rechtsstaat raken. De organisatie ‘hoort niet thuis in de Nederlandse samenleving’.

De rechtbank in Leeuwarden beslist over zo’n zes weken over de chapter Northcoast. Die uitspraak komt vermoedelijk na de behandeling (op 20, 22 en 23 februari) van de verzoeken van het OM om de andere afdelingen te verbieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden