Misdaad in mineur

BEREND JAN BOCKTING

De politiethrillers van Jean-Pierre Melville zijn een klasse apart. Op zich niet zo spectaculaire misdaadverhalen functioneren als kapstok voor uitgebreide stijloefeningen, waarvan je als kijker op een aangename manier weemoedig wordt. Een beetje alsof je eenzaam in een mooie oude auto zit terwijl het regent en voorbij de zwaaiende ruitenwissers naar buiten kijkt. Dat is al bijna een beschrijving van een scène uit Melvilles beroemdste film, Le samourai (1967), en die staat vanmiddag nu net niet bij Arte op het programma.

Maar ook Melvilles zwanenzang Un flic, waarin Alain Delon een gevoelige agent speelt die de roversbende van Richard Crenna probeert te pakken terwijl hij voor gangstermeisje Catherine Deneuve valt, heeft dat droefgeestige je-ne-sais-quoi. Dat ligt aan de Melvilliaanse pokerfaces, de zwijgzaamheid van de karakters en aan de prima muziek van Michel Colombier.

En het ligt aan scènes waarin Delon kijkt naar een dode prostituee of een gangster oog in oog staat met een zelfportret van Vincent van Gogh. Opvallend zijn de geschilderde decors waarin de personages zich soms begeven, en de tijd die Delon krijgt om een potje jazz op de piano te spelen. Als Melville met zijn afgewogen beeldcomposities ook nog eens bewijst dat regenjassen, gleufhoeden, glanzende Mercedessen, kale takken en mistbanken voor elkaar zijn gemaakt, weet je het zeker: een plot hebben zulke policiers in mineur helemaal niet nodig.

Un flic (Jean-Pierre Melville, 1972)

Arte, 13.55-15.35 uur.

The Next Three Days

(Paul Haggis, 2010) Het echtpaar John en Lara Brennan, gespeeld door Elizabeth Banks en Russell Crowe, wordt op een ochtend overdonderd door de politie, die Lara arresteert op verdenking van moord. John gaat door roeien en ruiten om zijn vrouw vrij te krijgen - niet met hulp van een advocaat, maar op basis van de adviezen van een beroemde crimineel die zeven keer uit de gevangenis wist te ontsnappen (mooi eenmalig optreden van Liam Neeson). De film is bijna een uur onderweg wanneer Lara haar echtgenoot toebijt: 'Maar je hebt me niet eens gevraagd of ik het heb gedaan!' Ze legt daarmee de essentie bloot van The Next Three Days van regisseur Paul Haggis. Net als in zijn inmiddels klassieke debuut Crash (2004), waarin de levens van een aantal inwoners van Los Angeles door toeval elkaars pad kruisen in een kundig geconstrueerd mozaïek, is dit bovenal een oefening in niet per se geloofwaardige scenariokunst.

Veronica, 20.30-23.10 uur.

The Believers

(John Schlesinger, 1987) Vrijwel vergeten, maar zeer spannend, deze voodoothriller over een psycholoog (Martin Sheen) die na de dood van zijn vrouw met zijn zoontje naar New York verhuist en daar in contact komt met de gevaarlijke Santeria-sekte.

Arte, 23.00-0.55 uur.

Fracture

(Gregory Hoblit, 2007) Een moordwapen, een getuige en een volledige bekentenis. Erg moeilijk lijkt de zaak tegen vliegtuigbouwkundige Ted Crawford (Anthony Hopkins) niet te worden. De eerste scènes van Fracture laten er geen twijfel over bestaan: Crawford is een kille moordenaar. Wanneer hij ontdekt dat zijn vrouw een affaire heeft met een jonge agent, schiet hij haar in koelen bloede neer. Toch krijgt openbaar aanklager Willy Beachum (Ryan Gosling) het zwaarder dan verwacht. IJzersterk gespeeld.

Veronica, 23.10-1.25 uur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden