Misdaad bedreigt Russische staatsveiligheid

De georganiseerde misdaad heeft zo'n greep op Rusland gekregen dat zij een bedreiging voor de staatsveiligheid vormt. Tot die conclusie zijn de Russische leiders gisteren gekomen op een vergadering van de Veiligheidsraad over de moord op de populaire presentator en tv-directeur Vladimir Listjev, vorige week....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

De Veiligheidsraad constateerde dat de strijd tegen de georganiseerde misdaad tot nog toe vrijwel geen resultaten heeft opgeleverd. De voorzitter van het Russische lagerhuis, Ivan Rybkin, zei op de bijeenkomst dat driekwart van de zware misdaden ongestraft blijft. 'Voor een normale maatschappij zijn dat onaanvaardbare cijfers', aldus de parlementsvoorzitter.

Naar aanleiding van de moord op Listjev, die de Russen diep geschokt heeft, werden het hoofd van de Moskouse politie Pankratov en procureur Ponomarjov gisteren de laan uitgestuurd. President Jeltsin had vorige week al aangekondigd dat zij ontslagen zouden worden, maar er gebeurde aanvankelijk niets.

Het ontslag van de twee is een gevoelige nederlaag voor de machtige burgemeester van Moskou, Joeri Loezjkov. Hij nam het dit weekeinde nog publiekelijk op voor Pankratov en Ponomarjov en liet zelfs doorschemeren dat hij zelf zou opstappen, als hen toch de wacht aan zou worden gezegd. Het is echter zeer de vraag of Loezjkov, die een oogje heeft op het presidentschap, dat dreigement ook zal uitvoeren.

Ponomarjovs opvolger, Sergej Gerasimov, klaagde gisteren dat zijn voormalige baas ten onrechte ontslagen is. Volgens hem spelen de autoriteiten met het 'dubieuze' besluit Ponomarjov te ontslaan, de georganiseerde misdaad juist in de kaart.

Volgens sommige waarnemers is Ponomarjov het slachtoffer geworden van zijn vete met de waarnemend procureur-generaal van Rusland, Iljoesjenko. De twee kwamen in botsing toen Ponomarjov in 1993 een aanklacht wegens corruptie tegen de voormalige vice-president Roetskoj seponeerde.

Daarmee haalde Ponomarjov zich de woede van Iljoesjenko op de hals die erop was gebrand Roetskoj, één van Jeltsins grootste politieke vijanden, achter de tralies te krijgen. Volgens Ponomarjov ging Iljoesjenko daarbij zelfs zover dat hij het bewijsmateriaal tegen Roetskoj vervalste.

De Moskouse justitie lijkt weinig hoop te koesteren de daders van de aanslag op Listjev ooit te vinden. Officier van justitie Sinelsjtsjikov zei tegen het persbureau Interfax dat de 'beste mensen' op de zaak zijn gezet. Toch is er volgens hem 'praktisch geen kans' dat de moord zal worden opgelost.

Op het kantoor van de Moskouse procureur wordt gemopperd dat de Moskouse politie het onderzoek zelf heeft verprutst door eind vorige week montagefoto's van de twee verdachten te verspreiden. Ponomarjov noemde dat in het weekeinde een 'grove fout'. Hij zinspeelde erop dat de plegers van de aanslag mogelijk op hun beurt zijn geliquideerd om alle sporen uit te wissen.

De politie is er vrijwel zeker van dat het om een huurmoord gaat, een veel voorkomend verschijnsel in het nieuwe Rusland. De afgelopen jaren zijn tal van mensen, vooral zakenlieden, het slachtoffer geworden van moordaanslagen. De plegers worden doorgaans niet gevonden.

Zo zijn de Russische autoriteiten nog steeds op zoek naar de daders van de moord op Dmitri Cholodov, een bekende onderzoeksjournalist die zich vooral bezig hield met de corruptie in het leger. Hij kwam een half jaar geleden om het leven bij een bomaanslag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden