Misdaad baart de duurste game ooit

Alles is groot, groter en gigantisch aan de vijfde GTA. Kosten: 200 miljoen euro. Nieuw is dat de speler niet in de schoenen van één, maar van drie criminelen stapt.

DOOR PETER VAN AMMELROOY

Misdaad schijnt niet te lonen - maar daar zullen ze bij Rockstar Games anders over denken. Twintig jaar geleden ontwierp deze Britse ontwikkelstudio, toen nog onder een andere naam, een computerspel rond lemmingen. De speler moest de beestjes, getooid in blauw kostuum en groen kapsel, langs allerlei obstakels en valkuilen loodsen. Van Lemmings werden 20 miljoen exemplaren verkocht.

Een kleine tien jaar later ruilde Rockstar de woelmuizen in voor boeven die langzaam de criminele ladder bestijgen. Van alle spellen die sindsdien onder de titel Grand Theft Auto werden uitgebracht zijn zes keer zo veel exemplaren verkocht dan van Lemmings. De reeks heeft volgens wilde schattingen de Britten tussen de 7 miljard tot 8 miljard euro opgeleverd.

Aan dit succesverhaal voegt Rockstar vandaag een nieuw hoofdstuk toe, met Grand Theft Auto V. Het is de uitvoerigste editie van de reeks: aan ontwikkeling en marketing is al 200 miljoen euro gespendeerd. Het is daarmee de duurste game ooit gemaakt.

Alles is groot, groter, gigantisch aan GTA V. Voor alle titels ontwierp Rockstar in het verleden al virtuele steden, met elke snelweg en steeg tot de laatste steen uitgewerkt. Het Los Santos in de nieuwe GTA, losjes gebaseerd op het hedendaagse Los Angeles, is uitgestrekter dan al zijn voorgangers. De plattegrond beslaat meer vierkante kilometers dan GTA: San Andreas (uit 2004), GTA IV (2008) en Rockstars cowboydrama Red Dead Redemption (2010) - bij elkaar. En dat waren al werelden waar je makkelijk in kon verdwalen.

Geen wonder dat je in GTA V een straaljager ziet, naast motoren, auto's, bestelbusjes, campers, quads, speedboten, helikopters en deltavliegers plus allerlei soorten van openbaar vervoer. Maar spelers kunnen ook te voet door Los Santos slenteren.

GTA-games zijn altijd geprezen voor hun doorleefde vertellingen, die dicht tegen de realiteit aanschurken - al lijken de personages weggelopen uit de betere misdaadfilm uit Hollywood. De dialogen zijn ingesproken door honderden stemacteurs. Rockstar sleepte echte criminelen de geluidsstudio in, waaronder leden van de misdaadbendes die in GTA V figureren. Een van die huurkrachten was pas de dag voor de opnamen uit de gevangenis ontslagen.

Nieuw aan deze vijfde GTA-aflevering is dat de speler niet in de schoenen van één, maar van drie criminelen stapt. De hoofdrol is weggelegd voor Michael, een bankrover die met 'vervroegd pensioen' is gegaan, maar niet kan wennen aan een leven zonder de spanning van weleer. Hij recruteert Franklin, die auto's in beslag neemt bij wanbetalers in opdracht van een groep Armeense slechterikken, en Trevor, een oud-maat van Michael met een wazig militair verleden die lijdt aan waanvoorstellingen. De speler kan voortdurend van personage verwisselen.

GTA V had begin dit jaar al moeten uitkomen, maar het computerspel liep zes maanden vertraging op omdat Rockstar op alle i's een puntje wilde zetten. Voor de liefhebbers van de serie was dat een teleurstelling: zij zitten al vijf jaar te wachten op GTA V. Rockstar hield ze hongerig door af en toe trailers te publiceren, waarvan fans en journalisten elk frame tot het bot hebben ontleed. Zelfs de kentekenplaten op auto's in de filmpjes werden onderzocht. Daar zou wel eens de datum in kunnen staan waarop de game zou verschijnen.

Lemmingen komen niet voor in Grand Theft Auto V. Wel honden: in de trailer hebben GTA-watchers een rottweiler gespot, net als herten, haaien, prairiewolven, lynxen, poema's en murenen.

Misdaad loont.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden