Misbruik van hoeren harder aangepakt

Misbruik van prostituees wordt harder aangepakt. De gevangenisstraf voor pooiers die prostituees dwingen voor hen te werken of minderjarigen voor zich laten werken, wordt verhoogd van één naar zes jaar....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Minister Sorgdrager van Justitie heeft het voorstel dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Ook landloperij, bedelarij en soutenage (pooierschap) zijn uit het Wetboek van Strafrecht geschrapt. Sorgdrager zei de wet in overeenstemming te willen brengen met de werkelijkheid. 'Het is een typisch paars wetsvoorstel. Het is realistisch', zei de minister gisteren.

Bordelen zijn er overal, maar officieel waren ze verboden. 'De overheid moet condities scheppen voor normalisering van het verschijnsel', vindt Sorgdrager. Doel van de opheffing van het verbod is beheersing van de vrijwillige prostitutie.

Gemeenten krijgen de gelegenheid een vergunningenstelsel te maken. Amsterdam begon daar eerder dit jaar al mee. Dit betekent dat een bordeel een vergunning moet hebben en dus aan een reeks eisen moet voldoen.

Daarbij zullen de antecedenten van de vergunningaanvrager (vroeger: pooier) worden nagegaan. Er wordt gekeken of de bordeelhouder een relevant crimineel verleden heeft. Zo ja, dan kan de aanvrager naar zijn vergunning fluiten. Voor deze aanpak moet wel het zogeheten Besluit Justitiële Inlichtingen worden gewijzigd. 'We moeten er voor waken dat criminelen de zaken gaan leiden', zei Sorgdrager.

Bordelen worden onderworpen aan strenge regels. Arbeidsomstandigheden moeten voldoen aan wettelijke eisen. 'Het is net als de oprichting van een gewoon bedrijf', lichtte de minister toe.

De bordelen zullen streng worden gecontroleerd, waarschuwde Sorgdrager. 'Maar we gaan niet gelijk alles doodcontroleren. Er komen geen razzia's.' Met het wetsvoorstel hoopt Sorgdrager de hoeren meer bescherming te bieden.

Volgens een ruwe schatting van het ministerie van Justitie werken er dertigduizend personen in de prostitutie. 40 Procent werkt bij prostitutiebedrijven (escortservices), 30 procent in de raamprostitutie en 15 procent op straat.

De vorige minister van Justitie, de CDA'er Hirsch Ballin, probeerde in 1993 al bordelen legaal te maken. Hij schiep evenwel ook de mogelijkheid voor gemeenten om bordelen te verbieden. Dat vond de Eerste Kamer in strijd met de Grondwet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden