Misbruik NASA niet

De NASA moet met islamitische naties gaan samenwerken. Raar, want het hoofddoel van de NASA is het verkennen van de ruimte.

Amanda Kluveld

De islam verspreidde door de eeuwen het licht van de kennis. De islam effende het pad voor de Europese Renaissance en voor de Verlichting. Dankzij innovaties binnen de moslimgemeenschappen hebben wij nu het magnetisch kompas en de schrijf- en boekdrukkunst.

Kortom, als er een geloof is dat de wereld veel heeft gegeven dan is het, volgens de speech die Obama vorig jaar in Caïro gaf, wel de islam die, aldus de Amerikaanse president, ook nog eens door de eeuwen in woorden en daden bewezen heeft dat godsdienstige verdraagzaamheid en rassengelijkheid mogelijk zijn.

Boekdrukkunst
De vraag hoe hij de islamitische wereld voor zich kon winnen was voor Obama duidelijk belangrijker dan de vraag wat hij over het magnetisch kompas en de boekdrukkunst zou zeggen, als hij ooit in China zou spreken. Obama wilde zijn gastheer graag een goed gevoel geven en vond het geen punt om daartoe de geschiedenis naar zijn hand en die van zijn islamitische gastheren te zetten. Het was vooral beleefdheid waar ik niet moeilijk over moest doen, werd mij in een radiopanel van de Humanistische Omroep verteld.

Is het ook gewoon een kwestie van beleefdheid dat Obama nu de NASA opdracht heeft gegeven om de relatie tussen de VS en landen met een moslimmeerderheid te verbeteren? De Amerikaanse president wil dat de NASA moslimlanden een goed gevoel geeft over hun historische bijdragen aan wetenschap, wiskunde en techniek. Aan die opdracht is niets vrijblijvends, vertelde het hoofd van de NASA, Charles Bolden aan televisiezender Al Jazeera.

Nieuwe doelen
De NASA kreeg drie nieuwe doelen: het opnieuw inspireren van kinderen om een wetenschap en wiskunde te studeren, het uitbreiden van internationale relaties en een handreiking doen naar de moslimwereld. Van die 3 doelen is de derde de belangrijkste. Islamitische landen moeten zich goed voelen over hun wetenschappelijke prestaties.

Het moet voor de NASA, die onlangs zwaar gekort is op zijn budget, moeilijk te verteren zijn dat het onder Obama langzamerhand wordt omgevormd van een agentschap dat verantwoordelijk is voor ambitieuze ruimtevaartprogramma’s, tot een organisatie als UNESCO.

Eerder brak Obama al met de lijn die was ingezet door John F. Kennedy, die in 1962 stelde dat Amerika vóór 1970 een man op de maan moest zetten en George W. Bush, die in 2004 inzette op een terugkeer naar de Maan en op ambitieuze missies naar Mars. Obama heeft dit jaar laten weten dat de NASA dergelijke plannen moet vergeten – het moet zich maar richten op de bestudering van de Aarde, in het bijzonder op het onderzoek naar de processen die bijdragen aan de opwarming van de planeet.

Goed gevoel
Nu zijn de doelen van de NASA dus opnieuw bijgesteld met als prioriteit dat het agentschap ervoor moet zorgen dat moslimlanden een goed gevoel over zichzelf krijgen. Misschien krijgt de NASA in ruil daarvoor toch haar Maan en Mars missies terug, want Bolden vertelde aan Al Jazeera dat de Maan en Mars bestemmingen voor het agentschap blijven.

Hoe het ook zij, Obama maakt, om in geschiedenistermen te blijven spreken, een historische vergissing. Dat vindt ook het voormalig hoofd van de NASA, Michael Griffin. De NASA vertegenwoordigt het beste van Amerika. Het doel is niet om moslims of welke andere culturele entiteit te inspireren, zei hij. Het hoofddoel van de NASA is de verkenning van de ruimte.

Geen voordeel
Griffin erkent dat internationale samenwerking voor de NASA van groot belang is, maar zei daar ook bij dat moslimlanden simpelweg niet over de technologie beschikken die het agentschap nodig heeft. Kort gezegd, er is voor de NASA geen enkel wetenschappelijk of technologisch voordeel te vinden in de samenwerking met islamitische naties.

Het huidige hoofd van de NASA trekt zich daar niets van aan. Hij hield onlangs een speech in Caïro om de eerste verjaardag van de speech van Obama in de Egyptische stad te vieren. Bolden zei dat de NASA in de toekomst op verzoek van Obama minder traditionele partners zou kiezen voor haar ruimteprojecten omdat de NASA niet alleen een ‘space exploration agency’ is maar ook een ‘earth improvement agency’. De vraag die bij mij opkomt is: welke moslim met gezond verstand en een scherp oog voor tekst, zal zich door een dergelijke opmerking beter over zijn rol in de geschiedenis van wetenschap, wiskunde en techniek gaan voelen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden