Misbruik Benno L. op zijn beloop gelaten

De signalen worden sterker dat het jarenlange misbruik van jonge meisjes door de Bossche zwemleraar Benno L. eerder gestopt had kunnen worden. Na een reeks meldingen over dubieuze praktijken werd de afgelopen jaren niet rigoureus ingegrepen.

L. kon les blijven geven en onwetende ouders bleven hun kinderen naar hem toe brengen. Naar aanleiding van de affaire bepleit de PvdA een meldplicht voor mensen die ontucht vermoeden. Lijdzaam toezien en zwijgen worden dan strafbaar.

Nu het proces tegen L. in volle gang is, komt de nieuwste melding van een computermonteur uit de regio Den Bosch. Die heeft tegenover de Volkskrant verklaard dat hij al in 2005 grote aantallen foto’s van schaars geklede kinderen rond het zwembad ‘in nogal gemaakte poses’ aantrof op een computer die L. bij hem ter reparatie bracht. De monteur lichtte de politie in en stuurde op verzoek een back-up van de beelden naar het bureau. Enige tijd later kreeg hij te horen dat er te weinig aanknopingspunten waren voor actie. De politie kon de melding donderdag niet bevestigen. De eerste beelden die nu meespelen in het proces dateren uit 2005.

Ontucht

L. (60) staat terecht voor jarenlange ontucht met 58 meisjes in zwembaden in de regio Den Bosch. Veel van zijn slachtoffers zijn in meer of mindere mate verstandelijk gehandicapt – een doelgroep waarop L. zich met name toelegde. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en de Stichting Mee, hulporganisatie voor gehandicapten, verwezen patiënten jarenlang door naar L.’s zwemschool. Sinds 2004 deden zij dat echter niet meer actief omdat ook toen al sterke geruchten de ronde deden over misbruik. Begeleiders en therapeuten van meisjes die bij L. zwommen, meldden destijds dat deze kinderen spontaan over ontuchtige handelingen vertelden.

Ook toen leverde politie-onderzoek geen feiten op. Het ziekenhuis en de stichting bleven terughoudend met de zwemschool. Ouders die toch met L. in zee gingen werden naar eigen zeggen echter niet expliciet gewaarschuwd. Nu het proces gaande is en de voorgeschiedenis tot hen doordringt, winden ouders zich daarover in toenemende mate op.

De meldingen over L. gaan terug tot 1981. Een 12-jarig meisje zegt toen bij hem thuis ruim een jaar lang te zijn misbruikt. Indertijd werd geen aangifte gedaan. Een destijds 18-jarige leerlinge van een rijschool zegt in 1982 door L. te zijn misbruikt rond de rijlessen die hij toen nog gaf. Ook toen werd geen aangifte gedaan.

De eerste melding bij de politie kwam in 1996, toen L. adverteerde met zijn zwemschool. De moeder van het vermeende slachtoffer uit 1981 nam contact op met de zedenpolitie om te waarschuwen.

Agenten spraken met L., maar lieten de zaak rusten wegens verjaring en bij gebrek aan een aangifte.

Nudistenstrand

Na de meldingen in 2004 kwam L. weer in opspraak in 2006. Bij een nudistenstrand werd hij betrapt toen hij met een onderwatercamera foto’s maakte van naakte kinderen. Er ontstond een handgemeen met enkele aanwezigen, het filmrolletje werd afgepakt en er werd melding gedaan bij de gemeentelijke badmeester. Verdere actie bleef echter uit. L. ging door met zijn lessen. Pas in juni 2009 werd hij opgepakt na een melding van, alweer, een computermonteur die verdachte beelden had aangetroffen.

Gezien de incidenten vermoedt het Tweede-Kamerlid Arib (PvdA) dat veel mensen hebben vermoed wat er speelde. ‘Maar er is lang niet altijd melding of aangifte gedaan. De zaak is lang op z’n beloop gelaten.’ Zij wil dat het volgende kabinet een wettelijke meldplicht invoert.

Benno L. (Marcel van den Bergh / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden