Misbaksels

ad u vorige maand ook zo gegruwd van dat filmpje in TROS Radar (of op internet) van dat gillende angorakonijn dat levend geplukt werd door een Chinese fokker? Grote kledingketens als H&M, Zara en WE zagen zich door de wereldwijde verontwaardiging genoodzaakt de producten terug te nemen. Maar volgens de ooit zo kritische consumentenrubriek Keuringsdienst van waarde (KRO) is er niets aan de hand. Dat hebben de Chinese fokkers zelf gezegd. Ooit vroeg de Keuringsdienst fabrikanten kritisch het hemd van het arbeiderslijf. Nu slikken ze hun woord voor zoete koek, zonder de ingrediënten te wegen.


Donderdag leek het zelfs even of de hele ophef KvW geheel was ontgaan. Redacteur Marijn Frank had in september een angorawollen vestje bij Zara gekocht en wilde weten wat 'angora' was. Volgde het bekende procedé. Een telefoniste (wie of wat vertellen ze er nooit bij) had geen idee. Redacteur Ersin Kiris ging op bezoek bij een hobbyfokker en was verbaasd: 'Ze bestaan dus echt?'


Duidelijk: KvW was al met het onderwerp bezig vóór de ophef. Dat pakte onhandig uit, omdat de publiciteit rond het beruchte filmpje (succesvol verspreid door actiegroep PETA) er nu wel doorheen gemonteerd werd, zonder er al te nader op in te gaan.


Ersin Kiris toog naar een Franse konijnenboer, die demonstreerde hoe hij zijn angora's (gemuteerde misbaksels, stelde bioloog Midas Dekkers terecht) plukte. Voorpootje vastbinden op een plankje, achterpootje vast en plukken maar, met de hand of een mesje. Geen centje pijn. Het geheim: vijf dagen vóór het plukken voeren met mimosa, dat versterkt de rui en maakt plukken pijnloos.


Teun van de Keuken bezocht een grote Chinese fokkerij, die in die dagen druk doende was Europese pers en controleurs te ontvangen. Hier viel een imago te verdedigen, een hele industrie zelfs.


De megafokker schotelde hem een utopia voor konijnen voor, waar de tienduizend lieve Flappies in hun kooitjes zich 'heel gelukkig' voelden. Personeel aaide hen over hun zachte witte velletjes. In een betonnen speelplaats mochten ze zelfs tweemaal per week even hun gang gaan.


De Chinezen scheren het haar van hun konijnen alleen maar zachtjes af, bezwoer de fokkersbaas in het Chinees. 'Als ze geplukt worden, kunnen ze doodgaan. Het is bovendien heel zielig voor ze', zei hij vroom. Als er konijnen geplukt werden, was dat op kleine schaal en illegaal, volgens de man.


Je moest het maar geloven. De tevreden fokker: 'Ik ben ervan overtuigd dat we na deze uitzending probleemloos meer angora kunnen verkopen.' Maar minstens zo ongelooflijk is dat KvW genoegen nam met een rol in wat evengoed een grote Truman Show kon zijn. Nu suggereerde de rubriek zelfs dat de grote kledingketens tegen beter weten in en louter onder de publicitaire druk afzien van angorakleding. Waarom niet de herkomst en de praktijk van het bewuste filmpje nader onderzocht?


VARA's Zembla schotelde brood met asbestvezels voor. Het gevolg van de prijzenoorlog bij supermarkten, waardoor bakkersbedrijven geen geld zouden hebben hun asbestovens te vervangen. Bedrijf Bakkersland ontkende de asbestziekte van een werknemer. Wel was er na brand asbest in brood terechtgekomen. De misbaksels waren teruggenomen, al was (hoe paradoxaal) het eten van asbest 'niet gevaarlijk'.


Het ophefje (we horen er vast nooit meer van) haalde zelfs het NOS Journaal. Misschien had Bakkersland even de Keuringsdienst van Waarde moeten bellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden