Minuutkoersen

De premierbonus werkt kennelijk ook voor politieke praatprogramma's. Frits Barend en Henk van Dorp mochten maandagavond in de eerste aflevering van hun speciale reeks verkiezingsprogramma's premier Balkenende aan tafel begroeten, en die droeg eraan bij dat concurrent Nederland kiest qua kijkdichtheid meteen voorbij werd gestreefd....

Mooie opsteker, die echter niet kan verbloemen dat de start allesbehalve flitsend was. De premier lachte gemoedelijk, maar een geanimeerde discussie kwam niet van de grond. Jan Mulder leek wel afwezig. Heleen van Royen was grappig in een burqa, maar ging daarna helaas over tot het imiteren van een kakelende kip.

De aflevering van Nederland kiest had meer vlees op het bot. De allochtone kopstukken Nebahat Albayrak en Ayaan Hirsi Ali discussieerden over islam en emancipatie en leken in alle minzaamheid elkaars bloed wel te kunnen drinken. Daarna volgde een uitzonderlijk gesprek met LPF-voorzitter Maas, die zich het doelwit waant van een VVD-complot. Het gesprek kreeg een curieuze inslag door de aanwezigheid van advocaat Hammerstein, die als een ware consiglieri goeddeels zwijgend naast Maas zat.

Zou deze Siciliaanse stijl de zwevende kiezer niet op het verkeerde been hebben gezet? In de dagkoersen was er weinig van te merken. Integendeel, in de peiling van Maurice de Hond won de LPF gisteren zelfs een zeteltje.

Intussen is de campagne ook al verrijkt met minuutkoersen. Voor het SBS-verkiezingsprogramma Ben jij mijn stem waard? ontwikkelde De Hond een methode om kijkers via het internet per omgaande te laten reageren op de uitspraken van de geïnterviewde politicus. Dat gebeurt op een schaal van 0 tot 10, die onderin beeld meeloopt. De politicus in kwestie zit op een grote stoel die geel is bij stand 5, groen kleurt wanneer de waardering oploopt, en rood wanneer de meeste reacties negatief zijn.

Bij zo'n instant-beoordeling wordt de politicus natuurlijk gestimuleerd om zich nog meer te beperken tot welluidende steekwoorden, en dan nog zit je onwillekeurig meer op de glijdende schaal dan op de boodschap te letten. Herben scoorde gisteren een fractie lager dan Zalm, die maandag de spits afbeet. Dit procédé leek me niks voor de liberale voorman, maar hij zei gedienstig het best leuk te vinden.

In Het Elfde Uur bepaalde Andries Knevel met ouderwetse handbewegingen de voortgang van het gesprek tussen Balkenende, Zalm en Bos. 'De Grote Drie', zoals ze sinds kort weer heten, voerden een beschaafde discussie. Je zou haast denken dat Nederland weer een stabiel land is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden