Minstens elf doden bij aanslagen in Birma

In Rangoon, de hoofdstad van Birma, zijn zaterdag vrijwel gelijktijdig drie bomaanslagen gepleegd. Officieel zijn er elf doden en 162 gewonden gevallen, maar getuigen spraken van tientallen doden....

AFPReuters en AP

De bommen ontploften in twee supermarkten en bij het Handelscentrum, waar een Thaise handelsbeurs gaande was. Bomaanslagen komen zelden voor in Birma, dat al tientallen jaren onder streng militair bewind staat. Maar in april vielen er vier doden bij een aanslag op een supermarkt in Mandalay.

Het bewind heeft vier schuldigen aangewezen: de verzetslegers van de etnische minderheden de Karen, de Shan en de Karenni, en een regering-in-ballingschap van de democratische oppositie. Al deze organisaties hebben die beschuldiging van de hand gewezen. Zij zoeken de verklaring in de rivaliteit tussen de militairen in de junta.

‘De reden is een belangenstrijd tussen hoge legerofficieren en heeft te maken met het ontslag van Khin Nyunt’, zei een commandant van de Shan-troepen. Ook een Thaise legerofficier dacht eerder aan een actie door medestanders van Khin Nyunt. Generaal Khin Nyunt is in oktober afgezet als premier en ontslagen als hoofd van de militaire inlichtingendienst; volgens de overige leden van de junta had hij zich schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling en corruptie. Over zijn lot is niets bekend.

Ten tijde van zijn afzetting ging het gerucht dat zijn val niet alleen het gevolg was van zijn corruptie (ook de andere leden van de junta staan in een kwade reuk), maar ook van onenigheid over de beste aanpak van de opstandige minderheden. Khin Nyunt had begin vorig jaar een informeel staakt-het-vuren bereikt met de grootste etnische minderheid, de Karen. Dezelfde dag dat hij werd afgezet, en werden de afgezanten van de Karen in de hoofdstad opgepakt.

Kennelijk uit angst voor nieuwe aanslagen heeft het bewind een massabijeenkomst afgelast waar zou worden geprotesteerd tegen het onafhankelijkheidsstreven van de Shan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden