Minstens 458 lichamen in vorig jaar gezonken migrantenschip

Onderzoekers hebben minstens 458 lijken gevonden in het laadruim van een gezonken migrantenschip in de Middellandse Zee. Het vaartuig zonk vorig jaar en werd twee weken geleden uit het water gehaald. Volgens de Italiaanse marine, die de cijfers donderdag deelde, zijn uit het wrak zeker 675 lichamen geborgen.

Opvarenden van een migrantenschip in mei 2016.Beeld ap

In april 2015 kapseisde de vissersboot vlak bij de kust van Libië. Slechts 28 van de opvarenden overleefden de ramp. Volgens hen waren zevenhonderd tot achthonderd asielziekers aan boord. Toen zij massaal druk uitvoerden op een kant van het dek, sloeg het om. Vlak na het ongeluk werden al 170 doden uit het water gehaald.

Vorige week sprak de Italiaanse marine nog over 217 lichamen in het wrak. Deze werden grotendeels gevonden in het laadruim, dat tijdens het ongeluk waarschijnlijk op slot zat. 'Het ruim zat propvol met vijf mensen per vierkante meter,' zei het hoofd van de Italiaanse brandweer tegen persbureau Reuters. Op de zeebodem lagen ook stoffelijke resten.

Meer slachtoffers

Het is waarschijnlijk dat bij de ramp meer slachtoffers zijn gevallen. De kans bestaat dat opvarenden die in zee terecht kwamen nooit meer worden teruggevonden. Tevens is het bij sommige stoffelijke overschotten vanwege de slechte staat niet mogelijk om daar onderzoek naar te doen.

Het zinken van het schip is een van de grootste tragedies met migranten op de Middellandse Zee. Ruim een jaar na de ramp hebben de Italiaanse marine en internationale organisaties nog altijd hun handen vol aan migranten die via de Middellandse Zee naar Europa varen.

In de eerste zes maanden van 2016 zijn zeker 2.500 vluchtelingen die op weg waren naar Italië verdronken in de Middellandse Zee, blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie. De overtocht van Turkije naar Griekenland kostte in diezelfde periode zeker 376 mensen het leven.

Lees ook:

'Naar schatting 1 op de 23 vluchtelingen die de oversteek vanuit Libië naar Italië waagt, verdrinkt. Als je naar deze mortaliteitscijfers kijkt zou migratie medisch gezien een ernstige ziekte zijn.' Lees hier het interview met Erna Rijnierse, arts op het reddingsschip de Aquarius (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden