Minst welvarende wijk ligt in Leeuwarden

VOORBURG (ANP) - Met een gemiddeld inkomen van 11.500 euro per huishouden is Vrijheidswijk-West in Leeuwarden de minst welvarende buurt van Nederland. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag op basis van gegevens uit 2004.

Het CBS heeft een ranglijst gemaakt van ruim 6000 woonbuurten in Nederland. Het noorden en het oosten van Nederland zijn oververtegenwoordigd in de zwakste regionen van de ranglijst. Zo levert de provincie Friesland met Harlingen-Plan-Zuid ook de op één na minst welvarende wijk.

De top vijf van minst welvarende wijken wordt gecompleteerd door Almelo-Kerkelanden, Arnhem-Presikhaaf II en Leeuwarden-Hoek. In die laatste buurt ligt het gemiddelde inkomen per huishouden iets boven de 13.000 euro.

Rijkste buurten

De grote steden tellen relatief veel arme buurten. Den Haag is landelijk koploper met elf arme buurten, terwijl Rotterdam met negen buurten ook prominent aanwezig is aan de onderkant van de ranglijst. Nummer twee is Leeuwarden met tien arme buurten.

De rijkste buurt van Nederland ligt in Wassenaar. Bewoners van een doorsnee woning in Wassenaar-De Kieviet beschikken over een inkomen van ruim 60.000 euro. Het Westbroekpark in Den Haag is een goede tweede met een gemiddeld inkomen per huishouden van ongeveer 55.000 euro.

Zie ook: CBS

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden