Minnesotans laten zich niet snel opjutten, alleen door as van Mayo

Kan Amerika nog steeds het land van de onbegrensde mogelijkheden worden genoemd? Degenen die hieraan twijfelen, hebben vermoedelijk nog geen kennis genomen van de lotgevallen van Rachael Mayo uit Winona, Minnesota....

Na de crematie is haar moeder met haar as op reis gegaan enheeft overal een klein beetje uitgestrooid. Daarmee is Rachaelsreis nog niet ten einde. Over een week begint ze aan een uniekeexpeditie naar hoger sferen. Samen met onder meer de as vanacteur James Doohan, bekend als Scotty uit de serie Startrek, endie van astronaut Gordon Cooper zullen haar laatste resten perraket vanaf de Californische luchtmachtbasis Vandenberg de ruimtein worden geschoten. Met de complimenten van Space Services Inc.,een bedrijf in Houston dat zich toelegt op deze bijzonderepost-terminale dienstverlening. De familie Mayo heeft graag 995dollar neergeteld voor een piepklein plaatsje in wat intussen alde vierde memorial space flight is. 'Rachael was een grote fanvan Startrek en had altijd een speciale affiniteit met dingen dievleugels hebben. Ik ben ervan overtuigd dat ze dit geweldig zouhebben gevonden', zegt haar moeder.

Voor een eerste verkenning van de final frontier hoeven noglevende liefhebbers van Startrek trouwens niet te wachten tot zede laatste adem uitblazen. Zo kunnen ze terecht bij ZeroGAerospace Inc. uit Seattle, dat binnenkort een raket wil lancerenwaarmee klanten persoonlijke boodschappen de ruimte in kunnenbrengen. Dit kost slechts $ 34,95 per tekst. En voor het grotewerk kan je terecht bij Virgin Galactic, dat in 2008 de eerstecommerciële ruimtevlucht hoopt te ondernemen. Reeds honderdmensen hebben zich à raison van 200 duizend dollar lateninschrijven op de passagierslijst.

Ik ben een paar dagen in Minneapolis en Saint Paul, de TwinCities, en het is toch weer even wennen aan de mentale afstanddie hier bestaat tot de gebeurtenissen die in Europa in hetmiddelpunt van de belangstelling staan. Het sektarisch geweld inIrak, de protesten tegen de Deense cartoons, Iran, Hamas, despeurtocht naar Mladic, de vogelgriep; al die kwesties wordenzeker wel gevolgd, want dit deel van Amerika is niet in zichzelfgekeerd. Maar ze missen ten ene male de lading die ze bij onshebben. Zelfs Washington en New York lijken ver weg. De nationaletv-journaals en kranten als The New York Times en The WashingtonPost maken veel werk van de controverse over het beheer van zesgrote havens, dat door de regering-Bush is toegekend aan eenonderneming uit Dubai. En in de talkshows raakt men nog steedsniet uitgepraat over de jachtmores van vice-president Cheney.Maar in de Star Tribune (Minneapolis) en de Pioneer Press (St.Paul) is er nauwelijks iets over terug te vinden. Hier maakt menzich vooral druk over Northwest, dat uitstel van betaling heeftaangevraagd en alleen kan overleven als de werknemers bereid zijntot een vergaand loonoffer. En ja, over Rachael Mayo, die doorde gezamenlijke plaatselijke media tot een postume beroemdheidis uitgeroepen.

We leven in een mondiale economie en het motto van onze tijdis connectedness, met dank aan internet. Iedereen heet metiedereen te zijn verbonden, nationale en regionale verschillenvervagen. Maar in een tamelijk weerbarstig oord als Minnesotakoestert men de eigen kleur van het dagelijks leven. En juisthier beseft men wellicht dat die veelbezongen verbondenheid nietlouter positieve kanten heeft, zoals de trendwatcher Charles M.McLean van de Denver Research Group deze week betoogde. Idealiterfungeert internet als een venster op de wereld, als een opstapnaar begrip en inzicht. Maar de razende protesten tegen de Deensecartoons hebben laten zien dat internet ook werkt als rageenabler, zoals McLean het noemt, als woede-voeder. 'Woede moetvoortdurend worden gevoed om op peil te blijven.' Welnu, internetlevert per omgaande de klap in het gezicht die daarvoor nodig is.

Intussen zullen de onderkoelde Minnesotans, met hunScandinavische genen, zich niet zo snel laten opjutten. Ook nietdoor de amechtige tv-zender Fox, die deze week een item over devogelgriep opsierde met een kaart van Europa waarop grotevervaarlijke pijlen de opmars van het virus vanuit het Oostennaar de Atlantische kustlijn aangaven. Het deed me terstonddenken aan een soortgelijke kaart die ik ooit als exchangestudent kreeg voorgeschoteld toen ik in het kader van mijnAmerikaanse inburgering te gast was bij de plaatselijke afdelingvan de Young Republicans. De Koude Oorlog was nog in volle gangen de avond was gewijd aan het oprukkend communisme. Een filmpjetoonde hoe de communisten er al in waren geslaagd het heleEuropese vasteland rood te kleuren. Ik protesteerde en zei datik als Nederlander kon getuigen dat mijn eigen land echt nietdoor de communisten was overgenomen. De voorzitter was slechtsheel even van zijn apropos gebracht. 'Nederland dan misschienniet, maar de rest van Europa wel', ging hij kordaat verder.

Allicht bekleedt hij thans een hoge post in het Witte Huis vanpresident George Bush, dat, om The Washington Post te citerennaar aanleiding van het kritische Congres-rapport over Katrina,'de eigen waarheid stelselmatig lijkt te prefereren boven delastige werkelijkheid'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden