Mink K. had zelfs een kas voor omkoping van agenten

Het lekken van vertrouwelijke informatie past in de rij van contrastrategieën, waarvan de georganiseerde misdaad zich structureel bedient om politie en justitie te ontwrichten....

Opvallend, noemde minister Donner van Justitie het uitlekken van een geheim AIVD-onderzoek naar corruptie in het opsporingsapparaat. Donner doelde daarmee ongetwijfeld op het samenvallen van het uitlekken van uiterst vertrouwelijke AIVD-informatie en de arrestatie van een rechercheur van de Nationale Recherche en een oud-rechercheur uit Amsterdam. Zij zouden de Hells Angels vorig jaar hebben getipt over op handen zijnde invallen.

In het eindrapport uit 1996 van de commissie die de IRT-affaire onderzocht, wordt al geconcludeerd dat de georganiseerde misdaad ‘oneigenlijke beïnvloeding van de media’ en andere zogenaamde contrastrategieën niet schroomt. Criminelen zouden journalisten gebruiken voor het lekken van informatie die twijfel zaait bij politie en justitie. De bedoeling daarvan is dat de overheid meer met zichzelf bezig is dan met de bestrijding van de georganiseerde misdaad.

Contrastrategieën zijn er in alle soorten en maten. Criminelen die politie- en justitiefunctionarissen observeren, is er een. Er zijn voorbeelden bekend waarbij grote aantallen kentekens van dienstauto’s werden aangetroffen bij criminelen. In één geval werd zelfs de privé-telefoon van een Amsterdamse politiechef afgeluisterd om informatie te krijgen over een lopend strafrechtelijk onderzoek.

Intimidatie en bedreiging van overheidsdienaren is een tweede strategie, die midden jaren negentig de publiciteit haalde. Tijdens het onderzoek naar hasjhandelaar Charles Z. werd officier van justitie Jo Valente bedreigd, klemgereden en werd er ingebroken in zijn woning. De buitgemaakte informatie kwam vervolgens via de media in de openbaarheid. Zo moest het onderzoek ‘stuk’ gemaakt worden.

Corruptie is de meest verregaande contrastrategie. De criminele organisatie van Mink K., de Amsterdamse topcrimineel die onderwerp was van het AIVD-onderzoek dat dit weekeinde uitlekte, maakte er mogelijk structureel werk van, zo blijkt. Er was zelfs een kas voor de betaling van agenten, constateerde de AIVD. De afgelopen jaren circuleerden er geregeld vertrouwelijke stukken van politie en justitie in de onderwereld. Mink K. werd overigens ook verdacht van omkopingspraktijken in België, maar is daarvoor niet veroordeeld.

Het lekken van het genoemde AIVD-onderzoek naar de onderwereld kan overigens op zichzelf een bewijs van corruptie in de geheime dienst zijn. Dat de altijd zo gesloten AIVD gevoelig zou kunnen zijn voor contrastrategieën is iets wat veel betrokkenen verbaast en hen zorgen baart.

Gezien het onderzoek naar de van corruptie verdachte rechercheurs, de zaak tegen de Hells Angels en de serie liquidaties in de Amsterdamse onderwereld van vorig najaar – die vorige week een vervolg kreeg met de moord op de Amsterdamse ‘Joego’-crimineel Serge Miranovic – is de onrust in het criminele circuit nog altijd bijzonder groot.

De Amsterdamse hoofdcommissaris Welten verklaarde de onrust uit het gegeven dat de politie de daders kennelijk op de hielen zit. Als de vorige week door het Algemeen Dagblad aangekondigde arrestatie van topcrimineel Willem Holleeder juist is, zou de onrust in de onderwereld wel eens verder kunnen toenemen. Holleeder wordt gezien als een van kopstukken van de Amsterdamse penoze.

Uitgaande van het vermoeden van minister Donner, zou binnenkort nog veel meer vuile was over politie en justitie naar buiten moeten komen.

Dat vermoeden wordt gedeeld door de inlichtingendienst zelf. Die concludeerde in haar jaarverslag over 1998 dat ‘de zwaarte en het gebruik van contrastrategieën toenemen naarmate een criminele organisatie zich sterker bedreigd weet door het optreden van politie en justitie’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden