Ministersposten in nieuw kabinet verdeeld

CDA, PvdA en ChristenUnie hebben maandag de ministersposten van het nieuwe kabinet verdeeld. Opvallend daarbij is dat het CDA veel belangrijke posten in de sociaal-economische hoek krijgt...

Eerder werd al duidelijk dat het CDA acht ministers mag leveren, de PvdA zes en de ChristenUnie twee. De christen-democraten krijgen Algemene Zaken, Sociale Zaken, Economische Zaken, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Buitenlandse Zaken, Justitie, Verkeer en Waterstaat en Landbouw.

De PvdA levert ministers voor Financiën, Binnenlandse Zaken, Onderwijs, Milieu, Integratie en Wijkverbetering en Ontwikkelingssamenwerking. Voor de ChristenUnie is er Defensie en Jeugd en Gezin.

Slechts van een klein aantal posten staat op dit moment vast wie die gaat bezetten. CDA-leider Jan Peter Balkenende wordt premier op Algemene Zaken, PvdA-leider Wouter Bos vicepremier op Financiën en ChristenUnie-voorman André Rouvoet krijgt Jeugd en Gezin en wordt eveneens vicepremier.

Vrijwel zeker is ook dat CDA-vicefractievoorzitter Maxime Verhagen minister van Buitenlandse Zaken wordt en dat ChristenUnie-senator Eimert van Middelkoop naar Defensie gaat. Ingewijden gaan er verder van uit dat ex-CDA-minister Piet Hein Donner Sociale Zaken krijgt, de Nijmeegse oud-burgemeester Guusje ter Horst naar Binnenlandse Zaken gaat en dat de hoogleraar milieumanagement Jacqueline Cramer de post Milieu gaat bekleden.

De Amsterdamse wethouder Achmed Aboutaleb komt ook zeker in het kabinet, maar nog onduidelijk is op welke post. Hij wordt genoemd voor de ministerschappen van Onderwijs of Integratie, maar niet uitgesloten is dat hij staatssecretaris wordt.

Volgens geruchten blijft verder CDA-minister Ernst Hirsch Ballin op Justitie, gaat CDA-europarlementariër Camiel Eurlings naar Verkeer en Waterstaat, verhuist CDA-minister Maria van der Hoeven van Onderwijs naar Economische Zaken, krijgt de Rotterdamse ex-wethouder René Smit Volksgezondheid en is CDA-Kamerlid Gerda Verburg kandidaat voor Landbouw.

Voor Ontwikkelingssamenwerking komen bij de PvdA de Kamerleden Sharon Dijksma en Bert Koenders in aanmerking, voor Integratie en Wijkverbetering wordt voormalig FNV-bestuurder Ella Vogelaar getipt.

In het nieuwe kabinet komen elf staatssecretarissen. Voor het CDA zijn dat Binnenlandse Zaken, Onderwijs, Financiën en Defensie. Naar de PvdA gaan Europese Zaken, Sociale Zaken, Justitie, VWS, Onderwijs en Economische Zaken en de ChristenUnie krijgt Verkeer en Waterstaat.

De personele invulling van de staatssecretariaten is nog onduidelijk. Alleen CDA-staatssecretaris Cees van der Knaap lijkt in ieder geval zijn post op Defensie te kunnen behouden.

De fractieleiders Verhagen (CDA), Bos (PvdA) en Rouvoet (ChristenUnie) toonden zich maandag na hun overleg met formateur Balkenende zeer tevreden over de zetelverdeling in het kabinet. Verhagen zei dat ze ‘in goede harmonie tot een evenwichtige verdeling zijn gekomen’. Rouvoet toonde zich ‘zeer content’. Ook Bos was tevreden: ‘De PvdA krijgt stuk voor stuk posten, waar zij het profiel tot stand kan brengen’.

Bos zei dat de sociaal-economische vierhoek in de ministerraad wordt uitgebreid tot een zeshoek. Naast Algemene Zaken, Financiën, Sociale Zaken, Economische Zaken praten daarin ook de ministers voor Jeugd en Gezin en voor Onderwijs mee. Kinderopvang en emancipatie worden ondergebracht bij het ministerie OCW.

De komende dagen ontvangt Balkenende alle kandidaten voor zijn vierde kabinet. Naar verwachting eind volgende week wordt het nieuwe kabinet beëdigd.

Formateur Balkenende voert maandag in het gebouw van de Eerste Kamer overleg met fractievoorzitters (vlnr) André Rouvoet (CU), Maxime Verhagen (CDA) en Wouter Bos (PvdA), over de verdeling van de ministersposten in het nieuwe kabinet. (ANP)
De fractieleiders Maxime Verhagen (midden), Wouter Bos (rechts) en André Rouvoet (links) maken maandag bekend dat er een akkoord is bereikt over de verdeling van de ministersposten in het nieuwe kabinet. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden