Ministers zijn rond de Kerst vooral huismussen

De Tweede Kamer is tot half januari met reces en ook de ministers en staatssecretarissen nemen even gas terug. Op 13 januari is de eerste ministerraad van het nieuwe jaar, de Kamer begint de 17de weer.

Een huismus. © ANP Beeld
Een huismus. © ANP

De leden van het kabinet zijn over het algemeen matig in hun plannen voor de kerstperiode. De meesten spelen voor huismus deze keer.

Premier Mark Rutte is 2 weken vrij, maar zoals gebruikelijk worden over zijn vakantiebestemming geen mededelingen gedaan. Rutte wordt de laatste dagen van het oude jaar vervangen door vicepremier Maxime Verhagen en de eerste anderhalve week van januari door minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) heeft vanwege de schuldencrisis een extreem druk jaar achter de rug en hoopt op nou eindelijk eens een beetje rust. Vanwege voortdurende ontwikkelingen rond de euro laat De Jager het wel van het laatste moment afhangen of hij naar het buitenland gaat. Voorlopig heeft hij nog niet geboekt.
Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) weet het wel: hij gaat op familiebezoek in Singapore; daar woont een van zijn kinderen.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken gaat een week naar 'een ander land in Europa' en voor de rest 'weten we nog niet wat we gaan doen'. Vakantie of niet: de bewindsman is in het buitenland wel altijd bereikbaar, voor het geval dat. 'Niet iedereen viert kerst.'

Minister Hans Hillen van Defensie brengt het verlof in eigen land door. Collega Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) gaat in Nederland 'weekendjes weg'.

Minister Gerd Leers (Integratie, Immigratie, Asiel) gaat lekker vrij nemen, uitrusten en 'genieten van vrouw en kinderen'. Misschien gaat hij er ook nog een paar daagjes tussenuit, maar dat weet hij nog niet. Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken blijft mooi thuis, net als haar collega Ivo Opstelten van Veiligheid. Die laat zich fijn omringen door familie, onder wie de kleinkinderen.

Van de staatssecretarissen heeft Joop Atsma (Milieu) misschien wel de degelijkste plannen. Hij blijft thuis in Friesland. Daar gaat hij op zijn land appels sorteren, het kippenhok schoonmaken en de fiets pakken voor een toertje hier en daar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden