Ministers willen drie korpsen opheffen

De politiekorpsen Gooi en Vechtstreek, Zaanstreek- Waterland en Zeeland worden opgeheven. Het aantal regiokorpsen moet terug van 25 naar 22.

Van onze verslaggevers Natalie Righton en Weert Schenk

Het ligt voor de hand dat eerst de kleinste korpsen moeten fuseren met omliggende korpsen. Het is niet bekend hoe de nieuwe regio’s er gaan uit zien. Burgemeester Schouwenaar heeft de opheffing van het Zeeuwse korps al onacceptabel genoemd.

Binnen de politie wordt verwacht dat de opheffing van de drie korpsen de opmaat is tot meer samenvoegingen. Ingewijden achten het niet waarschijnlijk dat er vervolgens nog een nationale politie komt.

Het voorstel van de ministers is onderdeel van een groter pakket maatregelen om de politie te reorganiseren, zodat efficiënter wordt gewerkt en meer agenten op straat kunnen zijn. Een betere bedrijfsvoering zou honderden miljoenen euro’s kunnen opleveren.

De reorganisatie bestaat uit het instellen van één centrale politiedienst, die ondersteunende taken zoals automatisering, salarisadministratie en inkoop overneemt van de 25 regiokorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten.

Volgens de bewindslieden verbetert de samenwerking tussen de korpsen door een aantal politietaken te centraliseren. Hun gedachte is dat dit ook de kwaliteit van het politiewerk verbetert.

De nieuwe dienst, waar vele honderden mensen komen te werken, krijgt ook de zeggenschap over de middelen, een bevoegdheid die nu nog in handen is van de korpsbeheerders (de burgemeesters).

In een brief aan de ministers heeft de Raad van Commissarissen zich woensdag gekeerd tegen de voornemens. Ze vrezen voor een ‘rommelig bestel’.

De 26 korpschefs waarschuwen dat de ministeriële plannen juist leiden tot een administratieve lastenverzwaring. Een ander gevolg zal zijn een afnemende flexibiliteit en slagkracht van de politie.

De ministers overleggen dit weekeinde met de korpsbeheerders over hun voorstel. Burgemeester Schouwenaar van Middelburg is de enige die al een reactie heeft gegeven. Hij vindt de opheffing van het Zeeuwse korps onacceptabel.

Schouwenaar zegt alles in het werk te zullen stellen om een zelfstandig politiekorps in Zeeland te behouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden