Ministers vinden dat ze het druk hebben: mooi zo, zegt Rutte

De bewindspersonen van Rutte II klagen over de hoge werkdruk. Aangedreven door te veel koffie en cola werken ze tot diep in de nacht. En nog komen ze niet aan al hun taken toe. De premier ziet het probleem niet.

Bewindslieden op de traditionele 'heidag' van het kabinet. Beeld anp
Bewindslieden op de traditionele 'heidag' van het kabinet.Beeld anp

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid onthulde zaterdag in NRC Handelsblad dat ze 'een parallel universum' heeft gecreëerd. Ze spreekt congressen toe via vooraf opgenomen videoboodschappen. Tegelijkertijd is haar fysieke verschijning bij een andere bijeenkomst. Het is volgens Schippers de enige manier om aan de eisen van haar ambt te voldoen, zeker ten tijde van het Nederlandse EU-voorzitterschap de eerste helft van dit jaar.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie nam drastischere maatregelen. Hij stootte een deel van zijn portefeuille af naar minister Ard van der Steur. 'Het moet geen taboe zijn om te zeggen dat je het druk hebt', aldus Dijkhoff. 'Ik kon geen recht meer doen aan alle dossiers.'

Van der Steur zelf constateert dat hij tot diep in de nacht kan app'en naar een collega en dat hij dan toch meteen antwoord krijgt. Geen wenselijke situatie, meent fractievoorzitter Halbe Zijlstra. 'Iedere manager weet dat je rustmomenten moet inbouwen, voor als er iets onverwachts gebeurt. Die ruimte hebben zij nu niet.'

'Ondergrens bereikt'

Mark Rutte, de hoogste manager, heeft de klachten eerder gehoord. In de nadagen van Rutte II mopperden CDA-bewindspersonen ook al over de werkdruk. 'We hebben de kritische ondergrens bereikt', zei toenmalig minister van Defensie Hans Hillen tegen de Volkskrant. 'Leer van deze ervaring', zei staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen.

Er veranderde niets, behalve dat Knapens functie overbodig werd verklaard. In het kabinet Rutte I waren er twintig bewindspersonen (twaalf ministers, acht staatssecretarissen), in het kabinet Rutte II ook (dertien ministers, zeven staatssecretarissen). Ter vergelijking: Balkenende IV had 28 bewindspersonen, Paars II 29.

Rutte blijft trots op zijn slanke kabinetten. Hij saneerde met plezier kabinetsposten weg. De fusies van ministeries (Milieu bij Infrastructuur, Landbouw bij Economische Zaken) kondigde hij jubelend aan.

Taakverdeling

Het valt critici wel op dat sommige bewindspersonen zware pakketten hebben en anderen weer helemaal niet, zoals minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur komt evenmin om in het werk.

Een andere taakverdeling kan, maar als het aan Rutte ligt, blijft het aantal bewindspersonen gelijk. 'Ik ben blij als ik lees dat ze het druk hebben', zei hij zaterdag tegen RTL Nieuws. 'De kracht van een klein kabinet is keuzes maken. Je moet je richten op de kerndingen.'

Of de 'Rutte-doctrine' overeind blijft, blijkt bij de volgende formatie. Waarschijnlijk komt er dan een coalitie van vier of meer partijen. De kans is groot dat het aantal bewindspersonen dan ook toeneemt.

Bewindslieden in vak K tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Beeld anp
Bewindslieden in vak K tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden