Ministers van Financiën gaan meepraten over uitbreiding EU

De Europese ministers van Financiën vergroten hun greep op de uitbreiding van de Europese Unie. Zij sturen voortaan hun vertegenwoordigers naar de belangrijkste werkgroep van diplomaten die toezicht houdt op de uitbreidingsonderhandelingen....

'Dat is geen curatele, dat is heel goede assistentie', zei minister Zalm. Hij sprak gisteren in Brussel met zijn Europese collega's van Financiën over de kosten van de uitbreiding. Volgens hem is iedereen het erover eens dat de bewindslieden van Financiën 'niet buitenspel moeten staan bij de discussie over de financiële aspecten van de uitbreiding'.

Waarschijnlijk in 2004 wordt de huidige Unie van vijftien uitgebreid tot een EU van 25 leden. In 1999 hebben de lidstaten afspraken gemaakt over de financiering van de uitbreiding. Zalm wil dat er aan die afspraken niet wordt getornd. Ook houdt hij in principe vast aan de verdeling van het geld, een kleine 20 miljard euro tot 2006.

De druk groeit echter om bijvoorbeeld boeren in de toetredingslanden ook inkomenssteun te geven, zoals sommige landbouwers in de Europese Unie die nu ook krijgen. De Europese Commissie, die de onderhandelingen voorbereidt en inhoudelijk ondersteunt, komt aan het eind van deze maand waarschijnlijk met een voorstel om die inkomenssteun langzaam maar zeker toe te kennen.

Zalm zei gisteren daarmee alleen in te kunnen stemmen als er op andere terreinen wordt gecompenseerd. 'Dan moet je bijvoorbeeld de inkomenssteun die nu wordt gegeven, geleidelijk aan afschaffen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden