Ministers strijden nog over storting in AOW-fonds

De besprekingen in het kabinet over de begroting van 1998 lopen 'stroef', aldus minister-president Kok. Met name over het AOW-fonds, dat de kosten van de vergrijzing moet opvangen, zijn de ministers het nog niet eens....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De meeste ministers en de coalitiepartijen in de Tweede Kamer wilden een eerste storting van anderhalf à twee miljard in 1998 in het fonds. Ook minister Zalm van Financiën was daarvoor, omdat de storting van de overheidsschuld mag worden afgetrokken.

Melkert vindt dat zo'n grote storting in 1998 ten koste gaat van andere zaken, zoals lastenverlichting en armoedebestrijding. Hij ziet liever een spreiding van de stortingen over een langere periode, waarbij in 1998 en de jaren daarna het wat rustig aan gedaan kan worden.

Kok zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat het kabinet nu wellicht geen uitgewerkte regeling voor de opbouw van het fonds zou afspreken. De betrokken ministers vergaderden vrijdag tot laat in de avond. Vandaag proberen zij eruit te komen.

'Het ging wat stroef', zei Kok over de diverse besprekingen die de ministers deze week hebben gehad. Met name tussen de ministers Melkert en Zalm kwam het tot een stevig conflict. Melkert wil veel geld voor steun aan de laagste inkomens, subsidie voor banen voor langdurig werklozen en de sociale werkvooziening.

Zalm wil geld voor het terugdringen van het financieringstekort, investeringen in de economie en belastingverlaging. Hij wordt gesteund door andere ministers.

Hoewel volgens Kok de standpunten niet meer ver uit elkaar liggen ('het is op een oor na gevild') zouden vooral persoonlijke gevoelens een akkoord in de weg staan. 'Het zit deels nog vast op prestige', aldus een ingewijde.

Melkert zei vrijdag in het Radio 1 Journaal dat het nog niet voor iedereen in Nederland economische hoogconjunctuur is. Nog te veel mensen blijven uitgesloten van de arbeidsmarkt. 'Ik ben niet geporteerd van het vertrouwen dat de markteconomie voor iedereen goed is', aldus Melkert.

Het kabinet wil de komende jaren flinke bedragen extra uittrekken voor het milieu, aldus bronnen in politiek Den Haag. Minister De Boer van VROM krijgt tot 2010 750 miljoen extra voor het terugdringen van uitstoot van koolstofdioxide. Dat bedrag komt bovenop de 750 miljoen die zij daarvoor al eerder kreeg.

Daarnaast komt in dezelfde periode 1,5 miljard beschikbaar voor bodemsanering. Voor natuurontwikkeling in het Groene Hart krijgt De Boer verder 150 miljoen gulden en voor het stimuleren van schone technologie 250 miljoen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden