Ministers presenteren plan voor omvangrijke proef met wietteelt door de overheid

Het experiment waarbij gemeenten legale wiet mogen verkopen, gaat vier jaar duren en wordt daarna binnen een half jaar afgebouwd. Dat schrijven de ministers Grapperhaus (justitie en veiligheid) en Bruins (medische zorg) aan de Tweede Kamer.

Mark Misérus
null Beeld anp
Beeld anp

De proef met gereguleerde wietteelt, in Den Haag het 'experiment gesloten coffeeshopketen' geheten, is een van de meest besproken passages uit het regeerakkoord. Onder aanvoering van D66 heeft het kabinet Rutte III bepaald dat een aantal gemeenten legale wiet mag verkopen. Deze overheidswiet moet overeenkomen met wat in de coffeeshops te koop is, omdat klanten anders alsnog gaan shoppen in de illegaliteit.

Er moet voldoende hennep in diverse soorten beschikbaar zijn, aldus het kabinet, 'zodat er een representatief assortiment beschikbaar is'. Via een aanbestedingsprocedure worden een of meerdere telers aangewezen die de wiet mogen leveren.

Het kabinet wilde binnen een half jaar een 'experimenteerwet' lanceren om de proef mogelijk te maken, maar dat bleek te ambitieus. Als alles meezit, willen Grapperhaus en Bruins de wet vóór de zomer naar de Kamer kunnen sturen. Hoe het experiment er verder uit komt te zien, wordt later dit jaar besloten. Die taak ligt bij een adviescommissie onder leiding van hoogleraar huisartsgeneeskunde André Knottnerus, voormalig voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Deze commissie zal onder meer adviseren welke zes tot tien middelgrote- en grote gemeenten volgend jaar de staatswiet aan de man mogen brengen.

Gemeenten pleiten al veel langer voor het reguleren van de teelt en verkoop, om zo de criminaliteit buitenspel te kunnen zetten. Coffeeshops mogen gedoogd wiet verkopen, maar inkopen is verboden en gebeurt dus via het illegale circuit. Dat gaat vooral in de zuidelijke provincies met veel problematiek gepaard. Met name D66 maakt zich al jaren hard voor gereguleerde wiethandel, terwijl het CDA en regeringspartner ChristenUnie er weinig van moeten hebben.

D66-Kamerlid Vera Bergkamp reageerde gisteren verheugd: 'Na veertig jaar discussie wordt er eindelijk een stap gezet. Hopelijk is dit een kentering van het rare beleid dat je wel wiet mag verkopen, maar niet mag telen en vervoeren.'

Als alles meezit, willen ministers Grapperhaus (justitie en veiligheid) en Bruins (medische zorg) de wet vóór de zomer naar de Kamer kunnen sturen. Beeld anp
Als alles meezit, willen ministers Grapperhaus (justitie en veiligheid) en Bruins (medische zorg) de wet vóór de zomer naar de Kamer kunnen sturen.Beeld anp

Wiet in Nederland: de cijfers
In het nieuwe regeerakkoord is opgenomen dat de overheid gaat experimenteren met het reguleren van de wietteelt. Maar hoeveel mensen blowen er in Nederland?

Kees Hoekert (1929 - 2017): grootvader van de Nederwiet
Met zijn acties en de daaruit voortvloeiende rechtszaken dwong Kees Hoekert in de jaren zestig en zeventig het Nederlandse gedoogbeleid van softdrugs af.

Smerig spul is het, die wiet, maar er kleeft toch nostalgie aan
Arthur van Amerongen heeft een gruwelijke pesthekel aan wiet. Maar toch, als iemand in de Algarve een stinkjoint opsteekt, moet hij altijd terugdenken aan zijn gouden tijden in Amsterdam.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden