Ministers onder vuur om aanpak Q-koorts

De druk op het kabinet om drastische maatregelen te nemen tegen de Q-koortsepidemie stijgt met de dag. Artsen, microbiologen en Tweede Kamerleden zijn het getreuzel zat.

Van onze verslaggever Raoul du Pré

‘Het duurde even maar ook Den Haag heeft Q-koorts’, kopte het Brabants Dagblad dinsdag. Dat illustreert de emoties van de huisartsen en de gezondheidsdiensten in de regio, nu ook de Kamer snelle maatregelen eist van het kabinet.

Hoogtepunt

Medici in Oost-Brabant, het epicentrum van de epidemie, dringen al maanden aan op een plan, nadat het aantal besmette mensen afgelopen zomer een voorlopig hoogtepunt bereikte met ruim 2.200 zieken en zeker 6 sterfgevallen. Lange tijd hielden ze hun verwijten binnenskamers, maar sinds enkele dagen neemt de kritiek grimmige vormen aan.

Het nieuwe baarseizoen voor de geiten nadert en als er nu niets gebeurt, worden de stallen opnieuw overspoeld met miljarden C. burnetii-bacteriën, de veroorzakers van de Q-koorts (zie kader). Daarom pleit een groep invloedrijke deskundigen, onder leiding van directeur infectieziekten Roel Coutinho van het RIVM, voor het met spoed afmaken van alle drachtige geiten en schapen op de besmette boerderijen.

Tekst gaat verder onder de infographic

]]>

De ministers Verburg (Landbouw) en Klink (Volksgezondheid zien zich daarmee gesteld voor een klassieke afweging tussen het belang van de volksgezondheid en de belangen van de boeren. De boeren vrezen het ruimen. Het gaat waarschijnlijk om tienduizenden dieren. Dat kost de bedrijven handenvol geld en de zeer hardnekkige bacterie is er nog niet mee verdreven uit de nu al besmette stallen. ‘Ruimen heeft pas zin als je weet dat het werkt’, aldus Jan van Lokven, landelijk voorzitter van de geitenhouders.

Ethische bezwaren

Daarnaast voeren zij ethische bezwaren aan, net als de dierenartsen. Op de besmette bedrijven zijn niet alle dieren ziek. ‘Maatregelen zijn nodig, maar hierbij moet wel de ethische afweging gemaakt worden of het doden van gezonde dieren gerechtvaardigd is, gezien de risico’s voor de volksgezondheid. Helaas ontbreekt deze afweging in het advies’, aldus voorzitter Ludo Hellebrekers van De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde .

Een Kamermeerderheid sluit zich bij de deskundigen aan en eist vóór woensdagmiddag duidelijkheid van de ministers. ‘Het belang van de geitenhouderij prevaleert boven de volksgezondheid’, verwoordt SP-Kamerlid Van Gerven de gevoelens van velen.

Deze geiten werden in oktober vorig jaar gevaccineerd tegen Q-koorts. (Marcel van den Bergh / de Volkskrant) Beeld
Deze geiten werden in oktober vorig jaar gevaccineerd tegen Q-koorts. (Marcel van den Bergh / de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden