Ministers Latijns-Amerika in crisisoverleg over zikavirus

De ministers van Volksgezondheid van Latijns-Amerika hebben in Montevideo crisisberaad gehouden over de uitbreiding van het zikavirus. De conferentie is georganiseerd door Brazilië dat met 1,5 miljoen verdachte gevallen het meest getroffen is door het virus.

Voorlichting over het zikavirus bij een arts in Puerto Rico. Beeld REUTERS
Voorlichting over het zikavirus bij een arts in Puerto Rico.Beeld REUTERS

Brazilië heeft veel kritiek gekregen, onder meer van de Verenigde Naties, omdat het niet genoeg bloedstalen en data ter beschikking stelt om de evolutie van het virus te kunnen onderzoeken.

In de hoofdstad van Uruguay kwamen de vertegenwoordigers van de tien landen uit Zuid-Amerika samen, net als Mexico, Costa Rica en de Dominicaanse Republiek en de directeur van de pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO), Carissa Etienne.

Het zikavirus zou bij zwangere vrouwen een afwijking kunnen veroorzaken bij de foetus. Dat verband is echter nog niet met honderd procent zekerheid vast te stellen. Wel is de afgelopen weken het aantal baby's met hersenafwijkingen onrustbarend gestegen in Brazilië. Er is echter nog geen betrouwbare test om uit te maken of iemand besmet is met het zikavirus en er is ook geen vaccin.

Uitwisselen van informatie
De gezondheidsministers spraken woensdag af om over de nationale grenzen heen actie te ondernemen. Wetenschappelijke informatie zal worden uitgewisseld en ook de bestrijding van de mug die het virus verspreidt zal grensoverschrijdend gebeuren. Omdat veel afhangt van de voorzorgsmaatregelen die de bevolking neemt, zullen de informatiecampagnes worden uitgebreid.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden