Ministers klagen bij VS over uitsluiting overleg Kroatië

De ministers Van Mierlo van Buitenlandse Zaken en Voorhoeve van Defensie hebben zich er bij de Verenigde Staten in diplomatieke bewoordingen over beklaagd dat Nederland niet op de hoogte was van het overleg dat afgelopen weekeinde heeft plaatsgehad over het eventuele vertrek van de VN-troepen uit Kroatië....

Van onze verslaggever

Ewoud Nysingh

DEN HAAG

De ministers Van Mierlo en Voorhoeve hebben de bondgenoten herhaaldelijk laten weten bij overleg over Joegoslavië te willen worden betrokken, omdat Nederland een van de grootste leveranciers van troepen is. Dat is, zo heeft minister Van Mierlo onlangs in de VS ondervonden, lang niet bij alle politici en ambtenaren bekend. Ook in Parijse regeringskringen weet men vaak niet dat Nederland meer dan drieduizend militairen in en rond ex-Joegosoavië heeft ingezet.

Nederland maakt geen deel uit van de Internationale Contactgroep voor Bosnië, waarin naast de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland ook Rusland zit. De EU-voorzitter wordt altijd op de hoogte gehouden van overleg over ex-Joegoslavië. Toen Duitsland nog EU-voorzitter was, werd Nederland goed geïnformeerd. Op dit moment is Frankrijk EU-voorzitter.

Nederland wist niet dat de ministers van Defensie van de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland bijeen zouden komen op de Amerikaanse legerbasis Key West. Daar is, aldus Washington, een 'brainstorm'-sessie gehouden, onder meer over Kroatië. De Kroatische president Tudjman eist dat Unprofor de door Serviërs bezette gebieden in zijn land verlaat, wat het gevaar van het uitbreken van een massale oorlog in zowel Kroatië als Bosnië vergroot. De ministers bespraken de eventuele evacuatie van de VN-troepen uit Kroatië en de rol die de NAVO daarbij kan spelen.

Nederland en de NAVO krijgen een verslag van de bijeenkomst in Key West, zo hebben de VS toegezegd. Minister Voorhoeve zal maandag in Washington door zijn Amerikaanse collega Perry worden ingelicht. Later in de week heeft Voorhoeve een gesprek met VN-secretaris-generaal Boutros Ghali.

Voorhoeve gaat er bij Boutros Ghali op aandringen meer VN-troepen van gematigde islamitische landen naar Bosnië te sturen. De minister wil dat ook andere landen troepen stationeren in de Moslim-enclave Srebrenica. Op dit moment zitten daar alleen Nederlanders. Voorhoeve voorziet geen problemen met de Bosnische Serviërs, indien er ook troepen van gematigde islamitische landen in Srebrenica worden gestationeerd.

Generaal-majoor J.W. Brinkman, de onlangs uit Sarajevo vertrokken chefstaf van Unprofor, is van mening dat het politiek gezien gunstig is indien meer landen VN-troepen sturen naar de Moslim-enclaves in het oosten van Bosnië. 'Maar de taak in Srebrenica wordt er militair-technisch moeilijker door.'

Het samenwerken tussen Nederlandse troepen met VN-eenheden van landen die geen lid zijn van de NAVO, zal op zijn minst vele aanlooproblemen kennen. Brinkman is van mening dat de Moslim-enclaves (Srebrenica, Zepa en Gorazde) militair en economisch geen overlevingskans hebben en dat ze bij een eventuele politieke regeling aan de Bosnische Serviërs zullen moeten worden overgedragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.