Ministers in huidige kabinet vinden werkdruk te hoog

Ministers in het huidige kabinet pleiten zaterdag in de NRC voor meer bewindspersonen in een volgende kabinetsperiode. De werkdruk zou op dit moment veel te hoog zijn. Vooral op de ministeries van Volksgezondheid, Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie is een extra bewindspersoon nodig, zeggen ze.

Het kabinet Rutte-II bij de presentatie op het bordes van Huis ten Bosch.Beeld anp

Premier Mark Rutte is een groot voorstander van een kleine club bewindspersonen. Maar het zijn er nu te weinig, zeggen ministers uit zijn eigen ploeg en vooral van zijn eigen partij. Zo zegt Edith Schippers (Volksgezondheid): 'Je kunt wel vóór minder bewindslieden zijn, maar heb je dan ooit bekeken hoe ongelooflijk druk de staatssecretaris en ik het hebben?''

Ook Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zegt dat hij aan bepaalde dingen niet toekomt, die hij wel zou willen doen. 'Ik zou de internationale ontwikkelingen wel iets meer willen duiden, in de krant of op televisie.'

Halbe Zijlstra en Diederik Samsom zien de drukte bij hun ministers ook. Mede door het EU-voorzitterschap liepen sommige ministers 'met hun tong op hun knieën', zegt de PvdA-voorman.

Tijdens deze regeerperiode liepen eerdere plannen voor meer bewindslieden op niets uit.

Verkiezingscampagne

En dan begint na de zomervakantie het verkiezingsseizoen alweer. Alleen al het noemen van de datum (15 maart 2017) leidt tot gretigheid en tegelijkertijd lichte gêne op het Binnenhof. Buiten de vierkante kilometers rond het Torentje is geen weldenkend mens bezig met de volgende verkiezingen. Erbinnen is geen weldenkend mens er niet mee bezig, al probeert iedereen het nog een beetje te verdoezelen voor de buitenwereld. Na de zomer zal van die terughoudendheid weinig over zijn. Partijen maken de komende maanden de balans op voor de lange, lange campagne die wacht. Hoe staan we ervoor? Wat heeft het afgelopen jaar ons gebracht?

De regeringspartijen VVD en PvdA kunnen pronken met bestuurlijke successen. Het kabinet is stabiel, de economie groeit, de werkeloosheid daalt, de vluchtelingencrisis is in Nederland enigszins onder controle. Toch blijft de politieke waardering uit, vooral voor de PvdA. De instroom van tienduizenden vluchtelingen heeft juist de man die onvermoeibaar moties van wantrouwen blijft indienen tegen dit kabinet vleugels gegeven. Geert Wilders staat volgens de opiniepeilers op pole position aan het einde van dit politieke jaar.

Straks begint de strijd pas echt. Tenzij de naschokken van de Brexit, een nieuwe eurocrisis in Italië of een andere onverwachte gebeurtenis het Binnenhof weer wakker kust, biedt de lege politieke agenda alle ruimte voor een nauwkeurig geregistreerde verkiezingscampagne.

Een ongekende luxe voor politieke partijen. Campagnes in Nederland waren sinds Paars II korte, explosieve affaires: een onverwachte kabinetsval, overhaast opgestelde verkiezingsprogramma's en kieslijsten en daarna een koortsachtige campagne van enkele weken.

Dit keer ligt het parcours zo goed als vast. Vanaf augustus komen partijen met ideeën uit (concept)verkiezingsprogramma's naar buiten, rond 1 september gaat Mark Rutte naar verwachting zijn kandidatuur aankondigen (een paar dagen later schuift hij aan bij Zomergasten), rond Prinsjesdag zullen de potentiële lijsttrekkers in de Kamer de confrontatie zoeken, tussen oktober en december wil de PvdA een interne strijd om het lijsttrekkerschap organiseren. Tussendoor zal het proces tegen Wilders ook steeds weer aandacht opeisen.

Wilders op pole position

Het parlementaire jaar is vrijdag afgesloten. Maar het wordt een lange, hete zomer. Want nu al maakt Den Haag zich op voor de verkiezingen van 2017. Wie heeft voor die race de beste kaarten? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden