Ministers houden vol dat zij niets wisten van risico voor MH17

Het kabinet slaagt er niet in de oppositie ervan te overtuigen dat er geen aanwijzingen waren dat het in juli 2014 onveilig was voor de burgerluchtvaart boven Oost-Oekraïne. De ministers Koenders (Buitenlandse Zaken) en Opstelten (Veiligheid) houden vol dat zij niets wisten van het risico van zwaar luchtafweergeschut op de grond. Oppositiepartijen weigeren dat te geloven.

null Beeld anp
Beeld anp

Nog veel stelliger dan eerder verweerde met name Opstelten zich donderdagavond in een Kamerdebat tegen de voortdurende verwijten dat het kabinet in juli volop redenen had om te voorkomen dat vliegtuigen vanuit Nederland de route over Oost-Oekraïne zouden nemen.

Rampvlucht MH17 nam die route op 17 juli en werd neergehaald boven het oorlogsgebied. 'Tot 17 juli hadden wij geen signalen dat het luchtruim voor de burgerluchtvaart onveilig was', aldus Opstelten. 'Er waren geen waarschuwingen van de internationale luchtvaartautoriteiten. Er zijn geen internationale bijeenkomsten geweest over de luchtvaartveiligheid boven Oost-Oekraïne. Wij hebben geen signalen gekregen. Er was geen concrete dreigingsinformatie die met luchtvaartmaatschappijen gedeeld kon worden.'

De zwakste plek in dat betoog is volgens vrijwel alle oppositiepartijen de waarschuwing die NAVO-bevelhebber Phil Breedlove op 30 juni gaf op een persconferentie. Hij meldde dat de pro-Russische separatisten aan het trainen waren met een geavanceerd raketsysteem, niet alleen aan de oostkant van de Russisch-Oekraïense grens maar ook aan de westkant, op Oekraïens grondgebied.

Vermoedens maar geen bewijzen
Er zijn vermoedens, maar vooralsnog geen bewijzen, dat daarmee op 14 juli ook al een Oekraïens militair Antonov-toestel werd neergehaald. Opstelten hield donderdagavond vol dat het kabinet niet kon weten dat er zwaar luchtafweergeschut aanwezig was in het gebied. 'Het antwoord daarop is nee', aldus de bewindsman.

Intussen groeit de afwikkeling van de ramp door het kabinet in rap tempo uit tot een beladen politiek onderwerp. De coalitiepartijen VVD en PvdA riepen de oppositie donderdagavond tevergeefs op zich wat terughoudender op te stellen zolang het officiële onderzoek loopt.

Het VVD-Kamerlid Ten Broeke zei ook snelle antwoorden te willen. 'Maar wij moeten de discipline hebben om het vertrouwen dat wij aan de onderzoekers hebben gegeven, niet steeds weer in te trekken.' Partijen als CDA, D66, SP, PVV en Groenlinks vinden dat die terughoudendheid hoogstens geldt voor de vragen naar de toedracht van de ramp zelf: wie haalde het vliegtuig neer en wie maakte dat mogelijk? Over de rol van het kabinet zelf zijn zij allerminst van plan gas terug te nemen.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma tijdens het overleg in de Tweede Kamer Beeld anp
D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma tijdens het overleg in de Tweede KamerBeeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden