Ministers: Het kabinet is te klein geworden

De inkrimping van het kabinet is geen succes geworden. Door onderbezetting verloor het kabinet-Rutte aan slagkracht, vooral op het internationale toneel. De kwaliteit van het politiek bestuur lijdt eronder, ministers en staatssecretarissen lopen zichzelf voorbij. Er moeten in het nieuwe kabinet dus meer bewindslieden komen, zo betogen CDA-kopstukken uit het zittende kabinet.

Het kabinet-Rutte met koningin Beatrix op het bordes bij Huis ten Bosch.Beeld ANP

Het staat de VVD niet in de weg in het gisteren gepresenteerde verkiezingsprogramma te pleiten voor een nog kleiner kabinet: `Zo mogelijk moet het aantal bewindslieden nog verder worden teruggebracht.'

In de Volkskrant blikken de bewindslieden Hillen, Verhagen, Knapen, Spies en Bleker vandaag terug op het vaste voornemen van premier Rutte om met een klein kabinet zo effectief mogelijk te gaan regeren. De premier bracht het aantal ministers in 2010 terug van zestien naar twaalf en het aantal staatssecretarissen van twaalf naar acht. Dat is bijna dertig procent minder bewindslieden. 'Wij vegen de trap van bovenaf schoon', is Ruttes motto bij zijn streven naar een zo klein mogelijke overheid op alle fronten.

Hoewel Rutte en VVD-fractievoorzitter Blok de ingreep onlangs nog roemden, wordt het landsbestuur er volgens Ruttes bewindslieden niet politiek slagvaardiger op. De verzwaringen van de portefeuilles zijn vrijwel geheel op de schouders van CDA-bewindslieden terecht gekomen. Het kost hen moeite in de Eerste en Tweede Kamer én in Brussel te zijn en dan ook nog leiding te geven aan hun departement.

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) die een staatssecretaris heeft ingeleverd, zegt: `Het punt dat we te kort schieten leeft al langer. Ik kom niet aan denken toe, ik ben alleen aan het uitvoeren.'

Staatssecretaris Henk Bleker van ELI (CDA) doet handelsbevordering, natuurbehoud en landbouw, een functie die door een minister en een staatssecretaris werd gedaan. Bleker: 'Het is wel heel zwaar geweest, het was heel veel werk.' Daardoor kon hij veel minder internationale handelsmissies doen dan hij met Rutte had afgesproken.

Afwezig in Europa
In de ministerraad rond Pinksteren trok staatssecretaris Ben Knapen van Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking aan de bel. Hij sloeg alarm: Nederland mist teveel overleggen in Brussel, terwijl juist daar het zwaartepunt van de besluitvorming steeds meer komt te liggen. Dat signaal was eerder ook al gekomen van eurocommissaris Neelie Kroes. Die had aan ING-topman Jan Hommen laten weten dat Nederland veel beter vertegenwoordigd zou moeten zijn aan de Europese vergadertafels. 'We zijn er te weinig', aldus een bewindspersoon daarover.

Rutte spoorde daarop zijn bewindslieden aan vaker acte de presence te geven in Brussel. Vice-premier Maxime Verhagen, die tevens minister is van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI): `Algemene Zaken heeft het makkelijk, Rutte heeft maar één raad in Brussel. Ik moet soms kiezen uit vier raden.'

Voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) Alexander Rinnooy Kan hoort van diplomaten dat een staatssecretaris voor Buitenlandse Handel node wordt gemist. 'Het is bijna niet te doen wat Bleker en Knapen in hun functies geacht worden te doen.'

Dat de trap van bovenaf moet worden schoongeveegd met minder bewindslieden, is niet zonder kritiek van de mensen die het moeten doen. Staatssecretaris Bleker: `Je moet oppassen dat zo'n streven geen doel in zichzelf wordt.' Verhagen: 'Het was natuurlijk ook symbolisch, die inkrimping. We moesten als politici het voorbeeld geven.'Hillen: 'In de praktijk stuit je op grenzen. Wij hebben hiermee de kritische ondergrens bereikt.' Staatssecretaris Ben Knapen geeft aan dat hij een 'evaluatie' met zijn collega's wil.

Lees meer in de bijlage het Vervolg in de Volkskrant van vandaag

 
Ik kom niet aan denken toe, ik ben alleen aan het uitvoeren
Minister Hillen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden