Ministers gebruiken privé-mailaccount voor werkberichten

Minister Kamp van Economische Zaken erkent dat het niet slim was om zijn privémailadres ook te gebruiken voor het ontvangen van zakelijke documenten. Hij is er inmiddels mee gestopt. Meer bewindslieden hebben aan premier Rutte laten weten dat zij hun privé-account gebruiken voor aan werk gerelateerde berichten.

Beeld anp

Onlangs onthulde Nieuwsuur dat Kamp tot juli 2014 mail van ambtenaren liet doorsturen naar zijn persoonlijke Gmail-adres. Ook zijn echtgenote heeft het wachtwoord van dit account. In die maand deed hij aangifte van het hacken van zijn account. Volgens het Openbaar Ministerie gebeurde dit 'bij een ongerichte phishingaanval' waarbij 'duizenden e-mailadressen tegelijkertijd besmet' zijn geraakt. Het onderzoek naar de zaak leverde niets op.

In een brief aan de Kamer erkent Kamp nu dat hij 'niet de aangewezen werkwijze' heeft gevolgd. Hij denkt niet dat hij daarbij het risico heeft gelopen op diefstal van geheime of heel belangrijke informatie. 'Ik werk voor het belangrijkste deel van mijn werkzaamheden niet digitaal. In de regel worden stukken op papier aan mij geleverd.'

'Omslachtig'

Hij gebruikte ook zijn privé-account omdat hij het 'omslachtig en niet-gebruikersvriendelijk' vond om buiten het ministerie te werken via zijn zakelijke account. Hij beklemtoont dat hij strikt genomen niet tegen de regels handelde. Volgens de Baseline Informatievoorziening Rijksoverheid (BIR) moet de afzender per keer bepalen of een bericht wel of niet geschikt is voor een privé-adres. Automatische doorzending van alle mail naar een privé-adres is daarom verboden, maar dat gebeurde niet bij Kamp.

De kwestie doet denken aan de controverse rond de Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton. Als minister van Buitenlandse Zaken gebruikte zij structureel haar private e-mailserver, zelfs voor vertrouwelijke communicatie.

Onderzoek

Volgens Kamp hebben ook andere bewindspersonen laten weten dat zij gebruikmaken van een privé-account voor mails die met het werk te maken hebben. Zij zouden daarbij rekening houden met de 'aard van de informatie'. Om zeker te weten dat hijzelf geen staatsgeheimen of zeer vertrouwelijke documenten in zijn privémail ontving, laat Kamp de Auditdienst Rijk zijn mailverkeer onderzoeken. Na de zomer worden de resultaten van die zoektocht bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden