nieuwssancties tegen Belarus

Ministers EU eens over sancties tegen Belarus

De Europese Unie zal sancties treffen tegen Belarussische functionarissen die verantwoordelijk zijn voor de verkiezingsfraude in het land en het daaropvolgende geweld tegen demonstranten. Dat is de uitkomst van ingelast videoberaad van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen.

Demonstranten trotseren de politie tijdens het protest in Minsk. Beeld EPA
Demonstranten trotseren de politie tijdens het protest in Minsk.Beeld EPA

De personen op de lijst zijn niet meer welkom in de EU en kunnen niet meer bij hun Europese banktegoeden. De Nederlandse minister Stef Blok is ‘blij met de instemming met het sanctie-instrument’, zei hij na afloop. ‘Een juist en eendrachtig geluid.’

Volgens hem is er grote steun voor een ‘heel helder signaal’ aan het regime van president Loekasjenko om een einde aan het geweld tegen demonstranten te maken. Ook vinden de EU-landen dat de bevolking zich opnieuw moet kunnen uitspreken. Of dat gebeurt via een hertelling van de stemmen of nieuwe verkiezingen is volgens Blok vooral een zaak voor de oppositie in Belarus.

In 2016 versoepelde de EU haar sancties tegen Belarus, nadat president Loekasjenko zes politieke gevangenen had vrijgelaten. Loekasjenko en 169 andere Belarussische functionarissen werden toen van de sanctielijst gehaald. Op de lijst staan nog vier Belarussen die twintig jaar geleden betrokken waren bij de verdwijning van een journalist en een zakenman die de oppositie steunden. Verder geldt nog altijd een wapenembargo tegen Belarus. Ook producten die kunnen worden gebruikt om de bevolking te onderdrukken mogen niet worden uitgevoerd naar het land.

Tijdens het beraad van vrijdag was Nederland met onder meer Duitsland, Oostenrijk en Zweden voorstander van uitbreiding van sancties naar aanleiding van de verkiezingsfraude en het geweld in Belarus. Volgens persbureau Reuters waren Polen, Tsjechië, Denemarken en de Baltische staten voorzichtiger. Zij willen bemiddeling tussen de Belarussische president Loekasjenko en de oppositie. Hongarije was het meest gekant tegen sancties, die slechts bij unanimiteit van alle EU-landen kunnen worden vastgesteld. Boedapest zou echter instemmen met een beperkte lijst van mensen tegen wie sancties getroffen worden.

Belarus is een van de zes voormalige Sovjetrepublieken waarmee de EU samenwerkt in het zogeheten Oostelijk Partnerschap. In dat kader ontving het land tussen 2014 en 2020 ruim 170 miljoen euro.

Loekasjenko zei vrijdag dat de ‘agressie’ tegen Belarus werd aangewakkerd vanuit het buitenland, onder meer vanuit Nederland. ‘Er zijn mensen gekomen uit Polen, Holland, Oekraïne en Rusland’, aldus Loekasjenko.

Lees ook:

Tweeduizend gevangen vrijgelaten, feestelijke stemming in Minsk
Nu het geweld tegen burgers in elk geval tijdelijk is gestopt en de staking zich als een vuurtje verspreid heeft door het land, gaan mensen in Belarus met vele duizenden de straat op. In Minsk heerst een jubilante feeststemming van met rood-witte vlaggen zwaaiende menigtes.

Keihard politiegeweld in Belarus voedt het verzet tegen Loekasjenko’s bewind
Voor het eerst in 26 jaar wankelt het Belarussische regime-Loekasjenko. Steeds zwaarder politiegeweld heeft nog meer verzet uitgelokt bij de bevolking, nu ook van inwoners betrokken bij Loekasjenko’s systeem.

Deze journalisten riskeren ongekende repressie bij de volksopstand
Wie op de hoogte wil blijven van de volksopstand in Belarus, heeft weinig aan de lokale tv, radio en kranten − die staan onder staatscontrole. In plaats daarvan wagen verslaggevers van onafhankelijke nieuwssites zich op straat, waar ze het risico lopen te worden beschoten met rubberkogels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden