Update

Ministers EU akkoord over regels bij omvallen banken

Europese banken zullen in de toekomst eerst zichzelf moeten proberen te redden. De ministers van Financiën van de landen van de Europese Unie zijn het in de nacht van woensdag op donderdag in Brussel eens geworden over hoe een in de problemen gekomen bank 'gecontroleerd' kan omvallen.

Redactie
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Met de nieuwe regels, die in 2018 ingaan, moet worden vermeden dat de belastingbetaler de rekening krijgt gepresenteerd voor wanbeleid bij financiële instellingen.

Lange tijd was het niet bespreekbaar dat naast aandeelhouders ook obligatiehouders en spaarders bij een bank zouden moeten meebetalen aan de redding of ontmanteling van de bank (een zogeheten bail-in). Maar bij het reddingspakket van Cyprus werd voor het eerst ook verwacht dat zij een deel van de redding betaalden.

Aandeelhouders
De ministers spraken een vaste volgorde af die moet worden toegepast wanneer een bank dreigt om te vallen. Eerst zal er bij de aandeelhouders en obligatiehouders worden aangeklopt en in het laatste stadium zouden ook andere banken, door middel van een door de sector gefinancierd fonds, moeten bijspringen.

Spaarders met tegoeden tot 100.000 euro zullen niet worden aangeslagen. Dat is geregeld in nationale zogeheten depositogarantiestelsels.

Tegenstellingen
Eerder overleg over de regels liepen op niets uit. De tegenstellingen tussen landen waren te groot. Sommige landen wilden zo strikt mogelijke regels zonder uitzonderingen, terwijl anderen juist meer flexibiliteit wilden om zelf te kunnen kiezen wie geld verliest.

Onder meer Frankrijk en Duitsland stonden lijnrecht tegenover elkaar. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem initieerde een overleg met die landen, voorafgaand aan het overleg met alle 27 landen, en legde daarmee de basis voor het later gesloten akkoord.

Nederland moest de afgelopen jaren met belastinggeld onder meer ING, ABN Amro en SNS Reaal te hulp schieten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden