Ministers EU akkoord over 'historisch' begrotingspact

De ministers van Financiën van de 17 eurolanden en een aantal andere Europese landen zijn het maandagavond eens geworden over het begrotingspact. Naar verwachting zullen de regeringsleiders op de eurotop van volgende week een definitief akkoord bereiken.

De Nederlandse minister van Financiën De Jager (links) gisteren in Brussel met zijn collega's Vanackere (België, midden) en De Guindos (Spanje). Beeld afp

Dat maakte de Nederlandse minister Jan Kees de Jager bekend na afloop van zijn overleg met zijn Europese collega's. Over het begrotingsverdrag werden 26 van de 27 EU-lidstaten het begin december in hoofdlijnen al eens.

'Historisch pact'
De afgelopen weken is gewerkt aan de uitwerking van het verdrag, dat strengere begrotingsdiscipline bij landen moet afdwingen. In maart moet het verdrag bekrachtigd worden. De Jager sprak van een 'historisch pact'.

Een aantal punten moet nog verder worden behandeld door de regeringsleiders. Er moet bijvoorbeeld nog worden afgesproken hoeveel landen het verdrag moeten ratificeren om het te kunnen bekrachtigen.

'Tussen de oren'
De Jager bestempelde het pact als 'misschien wel het strengste budgettaire pact ter wereld'. Landen zullen zich moeten houden aan een staatsschuld van niet meer dan 60 procent van het bruto binnenlands product en een begrotingstekort van 3 procent. Volgens de minister zijn er geen landen die hebben aangegeven dat dit voor hen onhaalbaar is. 'Het is niet meer alleen een papieren afspraak, maar het is ook tussen de oren komen te zitten, dat landen zich ervan bewust zijn dat het zo niet langer kan.'

Grieks staatspapier
Op dezelfde bijeenkomst kwamen de ministers overeen dat de Griekse regering verder moet onderhandelen met financiële instellingen over de afschrijvingen die de banken moeten accepteren op nieuw Grieks staatspapier. Volgens De Jager is het voorstel dat nu op tafel ligt 'niet goed genoeg'. Het leidt volgens hem niet tot een houdbare Griekse schuldpositie. 'De banken moeten een groter offer brengen', aldus De Jager.

Het doel van de afschrijvingen is om de Griekse staatsschuld terug te brengen op of rond 120 procent van het bruto binnenlands product in 2020. Met het huidige voorstel wordt deze doelstelling niet gehaald, aldus De Jager.

Acuut geld nodig
De Grieken praten al maanden met financiële instellingen over de afschrijvingen op staatspapier. Een akkoord hierover is voorwaarde voor een volgend steunbedrag vanuit Europa. Griekenland kan niet voldoen aan zijn verplichtingen en heeft acuut geld nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden