Ministers eens over voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft vrijdag de besprekingen over de hoofdlijnen van de voorjaarsnota afgerond. Deze bevat een tussenstand van de overheidsbegroting dit jaar.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat meegedeeld. Een van de belangrijkste besluiten die genomen moesten worden, waren ingrepen om de oplopende kosten van de kinderopvang te beteugelen. De ministers werken de komende uren de agenda verder af. Na afloop is er een toelichting van premier Jan Peter Balkenende.

De kosten van de kinderopvang vallen dit jaar een half miljard hoger uit dan geraamd. De tegenvaller dreigt in de komende jaren tot boven het miljard op te lopen.

Tekorten

Donderdag meldden ingewijden dat minister Wouter Bos van Financiën de tekorten voor dit jaar nog kan dekken door meevallers elders in de begroting. Maar vanaf volgend jaar moet staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs), die verantwoordelijk is voor de kinderopvang, maatregelen nemen om de kosten in de hand te houden.

Volgens ingewijden zal de regeling dat opa's en oma's een bijdrage krijgen voor het oppassen op hun kleinkinderen, vrijwel verdwijnen. Ook worden de vergoedingen die ouders met een hoger inkomen ontvangen voor kinderopvang verlaagd. Ter compensatie stijgt een inkomensafhankelijke belastingkorting voor gezinnen met kinderen. Doel van die maatregel is ouders te stimuleren meer te gaan werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.