Ministers dringen opnieuw aan op MH17-tribunaal

Nederland dringt samen met de andere landen die betrokken zijn bij de MH17-ramp opnieuw aan op de instelling van een VN-tribunaal om de daders van het neerschieten van het vliegtuig te kunnen berechten. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) doet die oproep vrijdag samen met zijn collega's in Maleisië, Australië, België en Oekraïne in The Financial Times.

Redactie
Rebellen in Grabovo afgelopen vrijdag, de plek waar toen precies een jaar geleden vlucht MH17 neerkwam. Beeld anp
Rebellen in Grabovo afgelopen vrijdag, de plek waar toen precies een jaar geleden vlucht MH17 neerkwam.Beeld anp

De ministers verwijzen naar resolutie 2166 die de VN-Veiligheidsraad een jaar geleden unaniem aannam, vlak na de crash in Oekraïne. In die resolutie staat dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de crash hiervoor worden vervolgd en dat alle lidstaten hieraan meewerken. Een VN-tribunaal is volgens hen de beste optie.

'Een tribunaal verzekert ons van transparantie, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid op het hoogste niveau', schrijven de ministers. 'Het verzekert ons van brede internationale steun en vergroot de mogelijkheid van internationale samenwerking. Bovendien zou het alle landen verplichten volledig deel te nemen aan het internationale tribunaal en de daaraan verbonden instituties.'

Lees ook

De Nederlandse regering heeft haar zinnen duidelijk gezet op een VN-tribunaal voor de MH17-ramp. Maar hoe groot is de kans op succes en zijn er meer opties? Lees hier de analyse van Volkskrant-journalist Rob Vreeken. (+)

Tijd dringt

Het onderzoek van de vijf landen is in oktober klaar. In de brief benadrukken zij dat ze voor het verschijnen van de onderzoeksrapporten het tribunaal georganiseerd willen hebben, zodat de inhoud van deze rapporten geen invloed kan uitoefenen op de wijze waarop de berechting zal plaatsvinden.

De vijf ministers brengen de breed gedragen wens voor gerechtigheid voor de slachtoffers en hun nabestaanden in herinnering. Verder waarschuwen ze dat het ongestraft laten van dit soort misdaden onaanvaardbare risico's oplevert voor de veiligheid van de burgerluchtvaart in de toekomst.

De VN-Veiligheidsraad zou vorige week stemmen over het tribunaal maar dat werd uitgesteld. Rusland is tegen en kan een resolutie met een veto blokkeren. De Russische president Vladimir Poetin heeft premier Mark Rutte gezegd dat de Nederlandse wens voor een VN-tribunaal 'contraproductief' is. Ook noemt hij het voorstel 'voorbarig', onder meer omdat het strafrechtelijk onderzoek nog niet is afgerond.

Een brief aan Vladimir Poetin hangt op een raam op Schiphol. Beeld ANP
Een brief aan Vladimir Poetin hangt op een raam op Schiphol.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden