Ministeries net begonnen met aanpak millenniumbug

Het Nederlandse Millennium Platform is niet erg duidelijk over de problemen die er begin 2000 kunnen ontstaan door het millenniumprobleem....

Van onze verslaggever

Mike Ackermans

DEN HAAG

Het koor van de doemdenkers groeit. Het is te laat om in alle systemen in Europa en Amerika de millenniumbom onschadelijk te maken, stelde vice-president G. Unwin van Europa's grootste automatiseringsbedrijf Cap Gemini dinsdag in the Financial Times.

Cap Gemini maakte gisteren een onderzoek bekend naar de stand van zaken bij de bestrijding van het millenniumprobleem in Europa en de VS. In Amerika zijn bedrijven inmiddels twee keer zover met de aanpak van het probleem, maar ze hebben er minder vertrouwen in dan hun Europese collega's dat het allemaal goed afloopt. 'Ze zien daar nu de ware omvang van het probleem', aldus Unwin.

In theorie kan elk systeem dat werkt met behulp van een computer, of elk apparaat waarin een chip zit, begin 2000 vastlopen vanwege de zogeheten millenniumbug. Meet- en regelapparatuur kan uitvallen (bijvoorbeeld bij energieproductie), of administratieve systemen kunnen de kluts kwijtraken (uitkeringsinstellingen, loonadministraties, bankrekeninggegevens).

Het Nederlandse Millenium Platform, dat in opdracht van de overheid de landelijke bestrijding van de bug coördineert, is niet erg duidelijk over concrete problemen die hier kunnen of zullen ontstaan in 2000. In zijn rapporten worden veel percentages genoemd en staan prachtige staafdiagrammen over de verspreiding van de bug in de samenleving, maar bij welke energiecentrale, ziekenhuis, uitkeringsinstantie of brandweerkorps de systemen dreigen uit te vallen zegt het platform niet.

De vraag rijst of het platform het niet weet, en de opdrachtgever evenmin. Mochten er zich over ruim een jaar rampen voordoen, dan kunnen de ministers zich ongetwijfeld in rotten van drie naar de Tweede Kamer begeven om verantwoording af te leggen.

Om meer helderheid te krijgen, heeft de Volkskrant bij een aantal ministeries documenten opgevraagd, die licht kunnen werpen op de concrete problemen. De meeste ministeries proberen niet alleen hun eigen apparaten op orde te krijgen, maar laten zich ook informeren over de stand van zaken bij instellingen in het land, met name diegene die als 'vitaal' voor de economie en de samenleving gelden.

De resultaten van het onderzoek van de krant zijn wisselend. Veel ministeries geven aan dat de belangrijke informatie pas in de komende maanden zal binnenkomen, omdat pas in de afgelopen maanden overal een begin is gemaakt met de aanpak van de bug. Het ministerie van Economische Zaken heeft geen informatie over de vitale sector energieproductie en distributie gegeven, maar volgens een woordvoerder is die wel aanwezig. Die informatie komt van een 'dochter' van het Millennium Platform, het Energie Platform.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in augustus een rapportage gepubliceerd, waaruit blijkt dat 'een deel' van de vijf grote uitvoeringsinstellingen voor de sociale zekerheid (uvi's) 'redelijk op schema ligt, maar dat ze er nog zeker niet zijn'. Het kabinet heeft de uvi's als vitaal bestempeld, omdat miljoenen Nederlanders er hun inkomen van betrekken. Het Gak streeft ernaar om eind dit jaar alle systemen 'geschoond' te hebben, maar 'constateert dat de ruimte in de planning op is'.

De toezichthouder in de sociale zekerheid, het Lisv, heeft 'enige twijfel over de verankering van het proces binnen het Gak'. Een andere uvi, de Sfb, is bezig met testen, maar denkt daar pas in juli 1999 mee klaar te zijn, een datum die voor de toezichthouder 'niet aanvaardbaar' is. Bij Cadans constateerde het bestuur in mei van dit jaar dat de aanpak niet liep, en is men na 'crisisberaad' opnieuw begonnen.

Bij de meer dan duizend pensioenfondsen in Nederland bleek eind 1997 zelfs een schrikbarende meerderheid weinig of geen aanstalten te maken met de bestrijding van het millenniumprobleem, waardoor 'het de vraag is of tijdig tot een oplossing gekomen kan worden'. De toezichthouder, de Verzekeringskamer, heeft inmiddels de touwtjes aangetrokken. Vorige week werd ook geconstateerd dat bij veel kleinere gemeenten de sociale diensten grote problemen hebben.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de regie goed in handen. Het ministerie verzamelt op systematische wijze zeer veel informatie, en werkt daarbij samen met het aparte Millenium Platform Zorg, dat is opgericht door 'het veld' zoals zorgverzekeraars en zorginstellingen. Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat bijvoorbeeld bij ziekenhuizen hier en daar bugs zijn in vitale systemen (zoals een enkele in een apparaat op de intensive care).

De zorgsector lijkt goed op streek met de aanpak. Mocht er iets mis gaan, dan zal minister Borst niet verrast zijn. Of dat ook voor de andere ministers geldt, is nog maar de vraag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden