Ministerie werkte mislukken aanbesteding Rijks in de hand

Ministerie ging al vroeg met één aannemer verder...

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl

AMSTERDAM Het ministerie van OCW werkte het mislukken van de aanbesteding van Het Nieuwe Rijksmuseum in de hand door in een vroegtijdig stadium met slechts één aannemer om de tafel te gaan zitten. Ook kreeg de BAM, de aannemer, direct te horen dat de andere gegadigde was afgehaakt.

Deze actie is volgens bouwers en aanbestedingsdeskundigen zeer ongebruikelijk, omdat het de onderhandelingspositie van de opdrachtgever verzwakt en in strijd is met het doel van een aanbestedingsprocedure, namelijk het uitlokken van concurrentie.

Dit blijkt uit een reconstructie die mede is gemaakt op basis van correspondentie met het ministerie van OCW en met de BAM. Het ministerie is de financier van deze prestigieuze restauratie.

Op 26 februari maakte minister Ronald Plasterk bekend dat de aanbesteding van de verbouwing van Het Nieuwe Rijksmuseum over moest. Er gaapte een te groot gat tussen de prijs die de BAM wilde hebben (222 miljoen euro) en het budget van OCW (134 miljoen euro). Hij zei dat hij zich ‘niet wilde laten gijzelen’ door de BAM.

De minister wist echter al sinds 11 juli 2007 dat deze bouwer de enige gegadigde was. Op die datum liet de bouwcombinatie Hillen & Roosen/De Nijs/Boele & Van Eesteren de opdracht vallen. De landsadvocaat zocht uit of de aanbesteding kon worden gestopt. De procedure werd voortgezet omdat ‘onder de huidige marktomstandigheden’ een aanbesteding met één aannemer vaker voorkomt, aldus het ministerie.

Volgens IGG Bouwkostenadvies, dat het project Het Nieuwe Rijksmuseum narekende, is het grote prijsverschil het gevolg van het feit dat de BAM de enige gegadigde was. ‘Een aannemer die weet dat hij als enige de klus gaat klaren, is veel minder kritisch ten opzichte van zijn onderaannemers.’ De BAM wijt het grote verschil aan ‘opvallende kostendrijvers’, zoals het gebruik van zeldzame materialen. Ook zijn de brandbeveiliging en de overkapping forse kostenposten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden