Ministerie was protest windmolens voor

Het ministerie van Economische Zaken heeft dit voorjaar alle zeilen bijgezet om de nieuwe wetgeving voor windparken op zee voor 1 juli door de Eerste en Tweede Kamer te krijgen. Daarmee wilde het ministerie voorkomen dat de wet door tegenstanders van windparken onderwerp zou worden gemaakt van een raadgevend referendum, wat per 1 juli mogelijk werd.

Windmolenpark voor de kust van IJmuiden. Beeld anp

Dat zei Bert de Vries, directeur Duurzaamheid & Energie en plaatsvervangend directeur-generaal Energie op het ministerie van Economische Zaken woensdag tijdens een conferentie van zakenbank ABN Amro over de financiering van nieuwe windparken. De Wet windenergie op zee, die de komst van nieuwe windparken juridisch mogelijk maakt, trad op 30 juni in werking.

De kans dat tegenstanders de bouw van nieuwe windparken met een referendum wilden vertragen of tegenhouden, was volgens De Vries reëel. 'Het zou betekend hebben dat de aanbesteding van het eerste grote, nieuwe windpark, Borssele, zou worden vertraagd. De wet is binnen veertien maanden tot stand gekomen en dat is naar Haagse begrippen ontzettend snel.'

Miljardeninvestering

Dankzij de wet kan in december de aanbesteding beginnen van Borssele 1 en 2, de twee locaties voor de Zeeuwse kust die samen een capaciteit hebben van 700 megawatt. De komende vijf jaar wordt in totaal voor 3.500 megawatt aan windenergie op zee aanbesteed, wat stroom zal leveren voor 2,5 miljoen huishoudens.

De in het Energieakkoord afgesproken plannen vergen een investering van tussen de 12- en 17 miljard euro, schatten experts van ABN Amro. Dat is minder dan de 18 miljard euro die minister Kamp van Economische Zaken heeft gereserveerd.

De financiering van de windprojecten voor de Nederlandse kust is volgens de bank geen probleem. 'Er is veel meer bankfinanciering beschikbaar dan er projecten zijn', zegt hoofd corporate finance Hugo Peek. Veel projectontwikkelaars, energiebedrijven waaronder Delta en RWE, en pensioenbeleggers als PGGM hebben belangstelling voor de realisatie van Nederlandse windparken laten blijken.

Bert de Vries, plaatsvervangend directeur-generaal Energie op ministerie van Economische Zaken. Beeld Novum RegioFoto

Kolenbelasting

Na jarenlange financieringen in fossiele en nucleaire industrie is ook ABN Amro overtuigd van de noodzaak om snel over te schakelen op duurzame energieopwekking en kolenstook te beperken, zegt Peek. 'We zijn al de grootste financier in windpark Gemini, dat ver boven de Groningse kust wordt gebouwd. Maar op dit moment dreigt duurzame energie de gasgestookte elektriciteitscentrales te verdringen, terwijl goedkopere kolengestookte centrales blijven. Dat is niet de bedoeling. De regering zou opnieuw moeten overwegen een kolenbelasting in te voeren.'

De financiële experts hebben vertrouwen in de kostenverlaging van 40 procent, die de overheid als voorwaarde heeft gesteld voor de financiering van de windparken. Ondanks de gestegen prijzen voor grondstoffen zoals staal en hogere kosten door bouwen in diepere delen van de zee, zijn de kosten per kilowattuur stroom al gestaag aan het dalen, blijkt uit een analyse van de bank.

Stroom uit windpark Borssele zal al 40 procent goedkoper zijn dan uit windpark Gemini. Belangrijkste oorzaak is schaalvergroting: de windturbines worden hoger en krachtiger. De grootste nieuwe windturbines halen een hoogte van 200 meter, maar de kans dat ze toepasbaar zijn in de nu geplande windparken is onzeker, stelt de bank. 'Ze zijn hoger en dus beter zichtbaar vanuit de kust. Gezien de lopende maatschappelijke discussie is het maar de vraag of er gebruik van kan worden gemaakt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden