Ministerie vindt bonnetje van 4,7 miljoen gulden toch terug

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft het betalingsbewijs gevonden waaruit blijkt dat het Amsterdamse parket in 2001 ruim 4,7 miljoen overmaakte naar drugsdealer Cees H. Dat maakte het ministerie vandaag bekend.

redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De politieke spanning rond minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is door het terugvinden van het betalingsbewijs verder opgelopen.

Het bewijs van de betaling is een schermprint uit een financieel overzicht in een systeem dat al jaren niet meer in gebruik is. Opstelten had de Tweede Kamer steeds voorgehouden dat er binnen Justitie geen betalingsbewijs was te vinden. Na nieuwe onthullingen van Nieuwsuur vorige week liet hij opnieuw zoeken op het departement en bij het Openbaar Ministerie (OM).

Nieuwsuur meldde bewijzen te hebben gezien dat het ging om 4,7 miljoen gulden. Hiermee was de suggestie geboren dat Opstelten de Tweede Kamer vorig jaar verkeerd heeft ingelicht, dan wel bewust heeft gelogen over het bedrag. Opstelten is politiek verantwoordelijk voor het handelen van Teeven destijds als officier van justitie.

De nu gevonden digitale bevestiging is een betaling van 4,7 miljoen gulden aan Piet Doedens, voormalig advocaat van Cees H., ten behoeve van zijn cliënt. Zondag lukte het alsnog om met specialistische kennis de gegevens weer zichtbaar te maken, zo meldden bronnen binnen Justitie vandaag.

De witwasdeal: een drama in vier bedrijven

Een witwasdeal die werd gesloten in 2000 heeft minister Opstelten in verlegenheid gebracht. Een geheimzinnige miljoenendeal met een crimineel, bewindslieden die elkaar uit de wind houden en een zoektocht naar een verdwenen bonnetje: hoe zat het allemaal ook alweer precies?

Lees ook over de incidenten rond Ivo Opstelten.

Overzicht van betalingen

Doedens zei vorig jaar al in een interview met de Volkskrant over de betalingsgegevens te bezitten: 'Ik heb de overschrijving hier voor me. Op 10 september 2001 heeft het OM bijna 5 miljoen gulden overgemaakt naar de derdengeldrekening van mijn kantoor. Ik heb er vervolgens voor gezorgd dat het op de rekening van mijn cliënt kwam.'

De zaak draait om Cees 'Puk' H. die in de jaren tachtig en negentig een bekende drugscrimineel was. Hij werd veroordeeld tot een celstraf en tot betaling van een megabedrag, van met de drugshandel verdiend fortuin. In 2000 kwamen justitie en H. tot een schikking. Cees H. betaalde het OM een boete van 750.000 gulden. In ruil daarvoor kreeg de crimineel de miljoenen terug die vast stonden op een Luxemburgse rekening.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) Beeld anp
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie)Beeld anp

Honderd Kamervragen

Vanavond moet de minister de Kamer nog antwoord geven op ongeveer honderd vragen die vorige week zijn gesteld. Morgen is een debat gepland. De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben vandaag nog niet gereageerd.

Nieuwsuur heeft naar eigen zeggen het afschrift wel ingezien dankzij bronnen binnen het ministerie en het OM. Opstelten zei dat het 'plezierig' zou zijn als 'diegene die de afschriften heeft zich even bekendmaakt' want 'dan komt er een definitief eind aan deze kwestie'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden