NieuwsZoom

Ministerie van Defensie verbiedt Zoom voor medewerkers: te onveilig

Het ministerie van Defensie verbiedt zijn medewerkers om videobelapp Zoom te gebruiken. Er zijn te veel twijfels over de veiligheid van de software.

Timo Nijssen
Zoom is zeer populair geworden, er worden zelfs borrels op afstand mee gehouden. Beeld AFP
Zoom is zeer populair geworden, er worden zelfs borrels op afstand mee gehouden.Beeld AFP

Dat zegt een woordvoerder na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. ‘Er zijn publiekelijk twijfels bij de veiligheid gerezen. We hebben zelf naar de software gekeken en die twijfels hebben wij ook. Onze conclusie is dat het niet veilig genoeg is.’

Het ministerie verbiedt de app op werktelefoons en -laptops en raadt medewerkers ook af om het privé te gebruiken. ‘Medewerkers mogen sowieso geen vertrouwelijke informatie over dit soort apps communiceren.’

De populariteit van Zoom heeft een enorme vlucht genomen door de coronacrisis. Tegelijkertijd ligt het Amerikaanse bedrijf erachter onder vuur omdat er allerlei beveiligingsproblemen zijn. De software is zo ingericht dat het makkelijk is om deel te nemen aan een videovergadering. Maar dat maakt het ook makkelijk voor vreemden om binnen te dringen in gesprekken en vervolgens hun scherm te delen terwijl daarop porno wordt afgespeeld: Zoombombing. Dit overkwam onder andere een school in Zoetermeer.

De software van Zoom bevat ook technische euvels. Zo deelde het bedrijf ongevraagd gegevens met Facebook terwijl de gebruiksvoorwaarden daar met geen woord over reppen. Kwaadwillenden konden via Zoom op Windows computerwachtwoorden achterhalen en op Mac toegang krijgen tot de microfoon en webcam. E-mailadressen van duizenden gebruikers waren in te zien voor vreemden. En de wachtwoorden van een half miljoen gebruikers staan online voor een schijntje te koop.

Het ministerie van Defensie is niet de eerste werkgever die Zoom verbiedt. Ook bij de Universiteit Leiden is het programma in de ban gedaan, net als bij scholen in New York en bij Google. In Taiwan mogen overheidsinstanties de app niet meer gebruiken nadat was gebleken dat gesprekken soms via China worden geleid. China erkent de onafhankelijkheid van Taiwan niet. Zoom belooft eind deze week betalende gebruikers de mogelijkheid te bieden om te bepalen via welke regio’s hun gesprekken lopen.

Het is niet voor het eerst dat Defensie software verbiedt. Eerder verbood het ministerie fitnessapp Polar nadat het kinderlijk eenvoudig bleek om de hardlooprondjes van militairen te bekijken, en zo hun woonplaats te achterhalen.

Hoe weet ik of mijn wachtwoord gelekt is en wat kan ik er tegen doen?

Op de website Have I Been Pwned kun je je mailadres invullen om te checken of daaraan gekoppelde accounts ooit zijn gehackt. En bij het Nederlandse Shattered Secrets kun je zelfs zien welk wachtwoord er van jou rondzwerft. Gehackte wachtwoorden zijn vooral een probleem als je die wachtwoorden ook bij andere diensten hergebruikt. Daarom is het gebruik van een wachtwoordmanager, die unieke inlogcodes maakt, aan te raden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden