Ministerie van Defensie: schurkenstaat in wording

Defensie vindt dat de JSF er moet komen. Rechtsom of linksom. Het riekt naar oplichting. Net als ten tijde van de Polderbaan.

Thomas von der Dunk

De dorpsraad van Spaarndam gaat aangifte doen tegen oud-Schipholdirecteur Gerlach Cerfontaine. Nu de buit - de Polderbaan - binnen en hijzelf afgezwaaid is, verklaarde hij over de voorlichting van indertijd: 'Die mensen werd verkocht dat er minder geluidsoverlast kwam. Het werd zelfs al de milieubaan genoemd.....nonsens natuurlijk. We hadden moeten zeggen: er komt een nieuwe baan die voordelen biedt, maar ú, Spaarndam, bent de klos. Dat is helder'.

Die helderheid durfde Cerfontaine in functie niet op te brengen. Zijn verklaring: 'Niets menselijks is ons vreemd. Bestuurders hebben de neiging om de bedachte oplossing te idealiseren'.

Opgelicht
Nonsens natuurlijk: om zijn extra baan er hoe dan ook door te krijgen werd de bevolking bewust opgelicht. Schiphol is op grond van zijn economisch gewicht een staat binnen de staat geworden, waar men zich van algemene fatsoensregels niets meer aantrekt.

De ongepromoveerde doctorandus Cerfontaine is intussen sinds 2003 hoogleraar 'Corporate Governance' aan de Universiteit van Utrecht. Omdat onbaatzuchtige waarheidsvinding het basisaxioma van wetenschapsbeoefening vormt, dient de Alma Mater deze leugenachtige professor voor verkapte Schipholpropaganda dus op staande voet te ontslaan.

Defensie
Intussen lijkt binnen Nederland nog een tweede schurkenstaat in aanbouw: het ministerie van Defensie. Wat er ook gebeurt, wat de alternatieven ook zijn: de JSF moet er per se komen, en daartoe lijkt geen enkele middel tot desavouering van critici en concurrenten te worden geschuwd.

Als voormalig defensie-ambtenaar Bert Kreemers in zijn - anders dan bij Cerfontaines schrijfseltjes door een hooggeleerde promotiecommissie van afdoende academisch niveau bevonden - proefschrift constateert dat de huidige gevechtsvliegtuigen nog jaren meekunnen en de geplande aanschaf van nieuwe overijld is, wordt dit door de departementsvoorlichter op z'n Willem Alexanders als 'een meninkje' afgedaan.

Prijsindicatie
Als de Zweedse concurrent Saab met een aanbod voor een vaste all-in-prijs komt die een miljard lager ligt, dan heet het, zonder enige toelichting, 'dat daarin niet alles meegenomen is'. Tegelijk weigert staatssecretaris Jack de Vries om bij Lockheed een prijsindicatie op te vragen, en blijkt dat voor de helft van de daar te bestellen JSF's over de uiteindelijke kosten niets zinnigs te zeggen valt.

Amerikaanse Rekenkamer
Waar zelfs de Amerikaanse Rekenkamer aanschaf thans afgeraden heeft, is de conclusie evident. Een Kamer die nu voor departemententale druk buigt, verkwanselt onze belastingcenten - en in het licht van het dreigende begrotingskort vormt de aanschaf als volstrekt voortijdig sowieso de eerstaangewezen bezuinigingspost.

Want net als bij Schiphol liggen ook hier voorlichting en oplichting vermoedelijk dicht bij elkaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden