Ministerie tipte Staatsloterij over inval

Dat de Staatsloterij vorige week voortijdig lucht kreeg van het onderzoek van de Kansspelautoriteit komt door toedoen van het Ministerie van Financiën. Volgens een woordvoerder van het ministerie is de loterij niet bewust getipt, maar klopt het wel dat de Staatsloterij van het onderzoek hoorde door een telefoontje vanuit het ministerie. Dat was in de veronderstelling dat de Staatsloterij al op de hoogte was.

In een kiosk in Rotterdam worden Oudejaarsloten van de Staatsloterij verkocht. De Kansspelautoriteit is een onderzoek begonnen naar 'de beveiliging van bestanden en systemen rondom het trekkingsproces' van de Staatsloterij.Beeld anp

Een reeds gepland gesprek tussen de toezichthouder en de top van de Staatsloterij, waarin het onderzoek officieel zou worden aangekondigd, is daardoor eerder gehouden. De minister van Financiën is de enige aandeelhouder van de Staatsloterij. Jaarlijks stroomt er ruim 100 miljoen euro rechtstreeks van de loterij naar de schatkist.

Gespecialiseerde teams van de Kansspelautoriteit doen naar verwachting deze week onderzoek in de kantoren van de Staatsloterij en Intralot, het Griekse bedrijf dat de systemen beheert. Bij de toezichthouder houden tien mensen zich de komende tijd fulltime bezig met het onderzoek naar manipulaties bij de Staatsloterij.

'Trekkingen opschorten'
Volgens Ferdy Roet, oprichter van de Stichting Loterijverlies, moeten alle trekkingen van de Staatsloterij per direct worden opgeschort totdat kan worden gegarandeerd dat deze veilig zijn. De stichting overweegt een kort geding aan te spannen tegen de Staatsloterij om in ieder geval de komende trekking op te laten schorten.

De Stichting Loterijverlies vertegenwoordigt meer dan twintigduizend mensen in een langlopende rechtszaak tegen de Staatsloterij vanwege misleiding. 'Als er een kans is dat deelnemers van de loterij nu opnieuw benadeeld zijn, dan had de Staatsloterij de mensen moeten informeren', aldus Roet. 'Velen hadden waarschijnlijk wel een tweede keer nagedacht voordat ze een lot zouden kopen.'

De Lotto, de enige andere Nederlandse gokaanbieder die gebruikmaakt van de diensten van Intralot, zegt de situatie zeer serieus te nemen. 'De Lotto is van mening dat snel onafhankelijk onderzoek noodzakelijk is om feitelijke helderheid te verkrijgen. Vanzelfsprekend zal de Lotto, indien de toezichthouder daarom vraagt, transparant en volledig medewerking verlenen aan het onderzoek', aldus het gokbedrijf in een persverklaring.

Staatssecretaris Wiebes (Financiën) zegt het onderzoek van de Kansspel-autoriteit toe te juichen. 'De integriteit van de Staatsloterij moet boven elke twijfel verheven zijn.'
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden