Ministerie te laks met rapport discriminatie

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is laks met het naleven van internationale afspraken om rassendiscriminatie tegen te gaan. Dit schrijft het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) in een brief aan minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken....

Van onze verslaggeefster

Het IVUR-verdrag, waarin landen verklaren zich in te spannen om rassendiscriminatie uit te bannen, trad voor Nederland in 1969 in werking. Tussen 1973 en 1990 bracht het ministerie van Buitenlandse Zaken de tweejaarlijkse rapportage stipt uit. Sindsdien is Nederland chronisch te laat.

In 2001 had de laatste Nederlandse rapportage de VN moeten bereiken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat verantwoordelijk is voor het verzamelen van de gegevens, kreeg van sommige departementen onvolledige gegevens. Dit werd aan het VN-comité gemeld met de vraag of de gegevens overgeheveld kunnen worden naar de volgende rapportage, die begin 2003 wordt verwacht. De VN verleende toestemming.

Maar Nederland kreeg in 1998 al een reprimande van de VN, omdat het rapport zes jaar te laat werd ingeleverd. De achttien leden van de VN-commissie zeiden toen na een hoorzitting in Genève dat Nederland niet zo laks mag blijven.

Destijds concentreerden de klachten van de VN zich op de registratie van rassendiscriminatie door de politie, de traagheid van het Openbaar Ministerie en discriminatie op de arbeidsmarkt. De VN-commissie maakte zich ook bezorgd over discriminatie in huisvesting en de groei van witte en zwarte scholen.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken bijt van zich af: 'De ministeries mogen hun gegevens misschien te laat hebben ingeleverd, maar ze zijn druk bezig geweest met een nationaal actieprogramma ter bestrijding van rassendiscriminatie.' Of dit actieprogramma er nog komt, nu het departement Grotestedenbeleid en Integratie niet meer bestaat, is onduidelijk, zegt de woordvoerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden