Ministerie stopt subsidie voor leraaropleiding

Het ministerie van Onderwijs wil niet meer betalen voor studenten die een deeltijdopleiding volgen tot leraar in het middelbaar beroepsonderwijs....

Van onze verslaggever Thom Meens

Het besluit van het ministerie is de instellingen koud op het dak gevallen. Voorzitter Norbert Verbraak van Fontys, een van de getroffen scholen, is verbaasd, want het rijk heeft geholpen bij het totstandkomen van de opleiding.

Het ministerie geeft toe dat afgelopen jaren wel is betaald voor de studenten, maar zegt dat dit nooit had gemogen. Bij het onderzoek naar onregelmatigheden in het hbo kwam de onwettelijke vorm van subsidie aan het licht. Daarna is direct besloten te stoppen.

Het gevolg is dat alleen al aan de lerarenopleiding van Fontys nu circa zestig studenten een opleiding volgen die niet meer wordt vergoed. Volgens Verbraak schiet het ministerie met de maatregel in eigen been. 'Wij hebben met steun en geld van het ministerie deze opleiding in het leven geroepen en verleiden jongeren en mensen uit andere beroepen tot het leraarschap. Als de subsidie nu stopt, kunnen wij die opleiding niet langer aanbieden. Dan neemt het lerarentekort weer toe.'

Het gaat om een duale lerarenopleiding voor de bve-sector. Ze werd in 1999 in recordtijd uit de grond gestampt omdat er een groot tekort was aan docenten in het middelbaar beroepsonderwijs. Studenten halen in een jaar werken en leren het certificaat 'onderwijsassistent' en na twee jaar het certificaat 'instructeur'. Aansluitend kan in twee jaar een tweedegraads lerarendiploma worden behaald.

Het opzetten van de opleiding kostte ruim een miljoen euro in twee jaar, waarvan het rijk eenderde deel betaalde. Fontys en de HBO-raad draaiden samen op voor de rest van de ontwikkelingskosten. Het onderzoek naar onregelmatigheden in de financiering brengt het ministerie er nu toe de subsidie stop te zetten. Het ministerie zegt het nut van de opleiding niet te bestrijden, maar legt uit dat het tegen de wet is als het rijk voor de studenten betaalt. Dat kan alleen als zij een volledige bachelorstudie volgen en dat is hier niet het geval. Het ministerie kan niet meer achterhalen waarom aanvankelijk in strijd met de wet wel is betaald voor de studenten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden