Ministerie probeerde Joop van Rijn uit de krant te houden

Dagblad AD is door het ministerie van Volksgezondheid onder druk gezet om het interview met Joop van Rijn niet te publiceren. De vader van de staatssecretaris van Volksgezondheid beklaagde zich dinsdag in het AD in een interview samen met een vriend over de zorg voor hun dementerende echtgenotes in een Haags verpleeghuis.

Gijs Herderscheê
Staatssecretaris Martin van Rijn. Beeld anp
Staatssecretaris Martin van Rijn.Beeld anp

Toen het AD niet boog voor de druk, is hoofdredacteur Christiaan Ruesink indringend gevraagd niet te vermelden dat het om de vader van de staatssecretaris ging. 'Dat stond er oorspronkelijk wel bij', zegt Ruesink. De familieband werd geschrapt in de verwachting dat Martin van Rijn de volgende dag een interview aan de krant zou geven over de zorg voor zijn moeder.

Het ministerie van VWS wil niet uitgebreid op het relaas van Ruesink reageren. Stephan Koole, oud-AD-redacteur en nu directeur voorlichting van het ministerie: 'Ons is om commentaar gevraagd. Toen heb ik de hoofdredacteur gebeld en hem gevraagd na te denken over de privacyeffecten van de vermelding dat het om de vader van de staatssecretaris gaat. Daar had de hoofdredacteur begrip voor. Er zijn geen verwachtingen gewekt over een interview.' De klacht van vader Van Rijn over de zorg voor zijn dementerende vrouw is politiek saillant omdat Martin van Rijn politiek verantwoordelijk is voor de ouderenzorg.

Ruesink heeft nu spijt van zijn keuze. 'Maandagavond om negen uur stonden we voor de afweging. We hadden een mooi, menselijk interview met twee mannen die een maatschappelijke kwestie aan de kaak stellen. Een echt AD-verhaal. Het verhaal helemaal uit de krant houden, was geen optie. We konden het brengen met vermelding van de familieband, of zonder die vermelding en de dag erop een interview met Martin. Ik koos optie twee. Met de wijsheid van nu had ik voor de eerste optie moeten kiezen.' Het beoogde AD-interview met zoon en staatssecretaris Van Rijn kwam er uiteindelijk niet. Ruesink: 'VWS liet weten dat Van Rijn niet wilde.'

Dinsdagmiddag werd via andere kanalen alsnog duidelijk dat de anonieme Joop van Rijn niet zomaar een Hagenaar is, maar de vader van de staatssecretaris. Plots doken alle media op vader en zoon. TV-talkshow Pauw meldde dat vader en zijn kompaan aan zouden schuiven om hun verhaal te doen. Begin van de avond werd de aankondiging gewijzigd: 'Joop van Rijn is de vader van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin Van Rijn en durft niet te komen uit angst voor represailles van de zorginstelling'. Wie wel aanschoof: Martin van Rijn. Ruesink: 'Toen ik dat hoorde ben ik ontploft', zegt Ruesink.

Het artikel in het AD afgelopen dinsdag. Beeld AD
Het artikel in het AD afgelopen dinsdag.Beeld AD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden