NieuwsStikstofcrisis

Ministerie: overleg met landbouwsector mogelijk vrijdag al hervat na excuses radicale boeren

Te elfder ure bood de radicale Farmers Defence Force (FDF) woensdagavond laat excuses aan voor haar bedreigende uitspraken. Die leidden woensdag tot opschorting van overleg over de stikstofcrisis tussen het ministerie van Landbouw en de agrarische sector, vertegenwoordigd in het Landbouw Collectief.

Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force (rechts) woensdagavond tijdens een bijeenkomst van het Landbouw Collectief. Eerder op de dag werden de gesprekken tussen het collectief en het kabinet tijdelijk opgeschort. Beeld ANP

‘We bieden onze excuses aan voor de verkeerde woorden’, aldus FDF-voorman Marc van den Oever in een persbericht dat het Landbouw Collectief woensdagnacht de deur uit deed. ‘We hebben goede afspraken gemaakt om gezamenlijk verder te gaan in de onderhandelingen.’

Farmers Defence Force, dat de afgelopen maanden snel bekendheid vergaarde als de radicaalste vleugel van de boerenprotestbeweging, jaagde vriend en vijand woensdag tegen zich in het harnas met de brief. ‘Een ieder die de sector nu verraad (sic), zal dat weten,’ schrijft de FDF. ‘CFO’s, voorzitters, beleidsmedewerkers van onze landbouw periferie en iedereen die ten onrechte meent dat ie onze belangenbehartiger is: wees gewaarschuwd! Want een gewaarschuwd mens snapt dat zijn carrière en draagvlak onder de boeren daarna verpulverd is. Maak een deal met LNV en je bent out!’

De brief die Farmers Defence Force woensdag verstuurde.Beeld FDF

Die brief leek erop gericht de meer reguliere vertegenwoordigers van landbouwers en veehouders zodanig te intimideren dat ze niet zouden aanschuiven bij overleg over de stikstofcrisis met het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV). Bij dat overleg werken dertien organisaties – inclusief FDF – samen onder de naam Landbouw Collectief. Nadat de bedreigende brief bekend werd, liepen minister-president Mark Rutte en minister Carola Schouten van LNV woensdagmiddag weg uit het overleg, nog geen halfuur nadat de gesprekken waren begonnen.

‘De levensmiddelenindustrie en de wetenschap moeten weten dat ze veilig en op een goede manier op met ons in gesprek kunnen’, zei Rutte na afloop. ‘Ik vind de teksten heel ver gaan.’ Ook de andere twaalf organisaties binnen het Landbouw Collectief veroordeelden de uitspraken van de FDF. Zij lanceerden woensdagavond een noodoverleg om alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. 

Dat had kennelijk nog wat voeten in de aarde, want pas tegen middernacht kwam het samenwerkingsverband met de excuses van FDF-leider Van den Oever. Volgens een bron met kennis van het overleg zijn de leden van het FDF daarbij ‘flink door de wasstraat gehaald’.

Minister Schouten zei donderdagochtend tegen de Tweede Kamer dat met de excuses het overleg over de stikstofcrisis weer hervat kan worden. Mogelijk gebeurt dat vrijdag al.

FDF-leider Van den Oever zorgde eerder al voor opschudding door het lot van de boeren te vergelijken met dat van de Joden tijdens de Holocaust. Daarvoor heeft hij vooralsnog geen excuses gemaakt. Overigens stond ook de gewraakte FDF-brief van woensdag bij publicatie van dit bericht, op donderdagochtend, nog altijd op de website van de Farmers Defence Force

Rutte en Schouten zetten boeren buiten de deur om ‘Judas-brief’ van Farmers Defence Force

De bewindslieden wilden pas verder praten als de boerenorganisaties van het Landbouw Collectief afstand nemen van een dreigende boodschap die Farmers Defence Force (FDF) woensdag verspreidde. ‘Ieder die de sector nu verraadt, zal dat weten. Maak een deal met LNV en je bent out!

Sheila Sitalsing: Farmers Defence Force bevestigde zijn proletenstatus door een dreigbrief te sturen

Dat er tussen de mannen en vrouwen van Farmers Defence Force types zitten, opgetrokken uit lompheid en een bedroevend gebrek aan gevoel voor verhoudingen, wisten we sinds ze vorig jaar naar Den Haag opstoomden met doodskisten met daarop de namen van politici.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden