nieuwscoronavirus

Ministerie onderzoekt vrijwillige evacuatie van Nederlanders uit Wuhan

Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de mogelijkheid om ongeveer twintig Nederlanders uit de Chinese stad Wuhan te evacueren. Het gaat hierbij om een vrijwillige evacuatie: volgens een woordvoerder van het ministerie is onduidelijk of alle Nederlanders er weg willen vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Een medewerker van een vliegveld op het Indonesische Lombok kijkt naar scans van passagiers die aankomen. Als er opvallende lichaamstemperaturen worden geconstateerd, worden reizigers in quarantaine geplaatst. Beeld AFP
Een medewerker van een vliegveld op het Indonesische Lombok kijkt naar scans van passagiers die aankomen. Als er opvallende lichaamstemperaturen worden geconstateerd, worden reizigers in quarantaine geplaatst.Beeld AFP

Mogelijk bevinden zich nog meer landgenoten in Hubei, de provincie waarvan Wuhan de hoofdstad is. Van de ongeveer twintig Nederlanders staat vast dat zij er zijn, omdat zij zich hebben geregistreerd bij de Nederlandse ambassade. Met hen is telefonisch of per e-mail contact. Hun is uitgelegd dat Nederland, in overleg met andere lidstaten van EU, de mogelijkheden onderzoekt om landgenoten te evacueren.

‘We zoeken dit nu uit, vanwege de situatie daar. Er is een reisverbod, alles daar ligt stil. Als mensen weg willen en niet kunnen, kan dat een aanleiding zijn om hen te helpen’, zegt de woordvoerder.

Geen toeristen

De Nederlanders bevinden zich volgens het ministerie allemaal in Wuhan, het epicentrum van de virusuitbraak die inmiddels tachtig mensen het leven heeft gekost. De woordvoerder kan niet nader specificeren wat de Nederlanders doen in Wuhan. ‘Maar grof gezegd gaat het niet om toeristen.’

Andere landen beraden zich wat te doen met hun landgenoten in de Chinese provincie. Frankrijk heeft al gezegd honderden burgers te willen evacueren. Ook Spanje en Groot-Brittannië halen hun burgers terug. Onder meer de Verenigde Staten, Japan en Rusland werken aan een mogelijkheid om landgenoten weg te halen.

Het coronavirus heeft inmiddels meer dan 2.800 personen geïnfecteerd in China en daarbuiten, van wie ongeveer de helft in Hubei. De Chinese regering heeft het openbaar vervoer en het vliegverkeer in de miljoenenstad stilgelegd en snelwegen geblokkeerd om verspreiding van het virus tegen te gaan.

‘EERST WORD JE MEEGEZOGEN IN DE PANIEK, DAARNA NEEMT DE RATIO HET WEER OVER’

We belden met correspondent Leen Vervaeke, die in de Chinese miljoenenstad Wuhan is. Alleen wie de sluipwegen kent, kan er nog uit.

‘IK BEN BESMET, MAAR ER ZIJN GEEN BEDDEN MEER’: CORONAVIRUS IS BEPROEVING VOOR ARTS EN PATIËNT IN WUHAN

In een paar dagen tijd is de epidemie van het coronavirus flink uitgebreid in Wuhan. De stad is op slot gegaan en wie erbinnen ziek wordt, krijgt lang niet altijd de nodige zorg. In de ziekenhuizen is een tekort aan mensen en middelen. Lees hier de reportage van correspondent Leen Vervaeke

STERVEN IN WUHAN DE MENSEN OP STRAAT? FEIT EN FABEL OVER HET NIEUWE CORONAVIRUS

In China zouden de mensen omvallen op straat en de doden in de ziekenhuizen in de gangen liggen. Op sociale media (en daarbuiten) gonst het van de hele en halve waarheden over het nieuwe coronavirus. Wat weten we echt? Vijf uitspraken tegen het licht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden