Ministerie kwam zelf met man voor post korpschef

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft zelf een autochtone man voorgedragen voor de functie van korpschef van de regiopolitie Zuid-Holland-Zuid. Dat is pikant, omdat minister ter Horst vorige week de benoeming van een andere autochtone kandidaat blokkeerde.

Als kandidaat-hoofdcommissaris in Zuid-Holland-Zuid droeg Binnenlandse Zaken de eigen topambtenaar Gert-Jan Bos aan, plaatsvervangend directeur-generaal Veiligheid. De sollicitatiecommissie achtte hem echter niet geschikt.

In de strijd om de opvolging van Ruud Bik, sinds 2007 korpschef van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), bleven twee kandidaten over: een vrouwelijke plaatsvervangend korpschef en commissaris Teun Visscher, plaatsvervangend korpschef in Noord- en Oost-Gelderland. De korpsbeheerder, burgemeester Ronald Bandell van Dordrecht, koos voor Visscher.

Diversiteitsbeleid
Het is onduidelijk of Ter Horst Visscher alsnog aanstelt als de politietop garandeert dat volgende korpschefs volgens haar diversiteitbeleid worden gekozen. Voorzitter Jozias van Aartsen van het Korpsbeheerdersberaad, (de burgemeesters), zei maandag na een gesprek met Ter Horst dat de afspraken over meer vrouwen en allochtonen worden nagekomen.

Leon Kuijs, voorzitter van de Raad van Hoofdcommissarissen zegt dat het diversiteitbeleid onomstreden is. ‘Alleen de realisatie loopt achter.’

Guusje ter Horst, minister van Binnenlandse Zaken (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden