'Ministerie komt afspraken met uitgezette hongerstakers niet na'

De Dienst Terugkeer en Vertrek van het ministerie van Justitie houdt zich niet aan afspraken die het met twee uitgezette mannen naar Guinee heeft gemaakt. Het ministerie zou de rechter hebben toegezegd de ernstig verzwakte mannen gedurende de eerste drie maanden na hun vertrek de juiste medische hulp te bieden, maar komt die afspraak niet na. Dat zeg advocaat Meindert Stelling van de uitgezette asielzoekers.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) Beeld anp

Volgens de raadsman was er bij aankomst vrijwel niets geregeld voor zijn verzwakte clienten die, in een poging uitzetting te voorkomen, in hongerstakingen waren gegaan. Zo was er maar één ambulance beschikbaar, hoewel er twee ambulances toegezegd waren. Ook garandeerde het ministerie dat de medische verzorging voor drie maanden betaald zou zijn, evenals de kosten van de medicijnen. Maar omdat het ministerie de medische kliniek, waar de mannen verzorgd zouden moeten worden, niet vooruit had betaald, stonden de twee uitgezette mannen de volgende dag alweer op straat. 'Dankzij particuliere hulp zijn zij ondergebracht in een hotel,' aldus de advocaat.

'Afspraken nagekomen'
Het ministerie van Justitie stelt echter aan haar verplichtingen te hebben voldaan: 'Het ministerie heeft in dit soort zaken een zorgplicht en is verantwoordelijk voor een medische overdracht. Die duurt drie maanden,' zegt een woordvoerder. 'Wij hebben afspraken gemaakt met een lokale kliniek in Guinee over de medische zorg. En als het ministerie afspraken maakt dat er betaald wordt, dan wordt er betaald.'

Maar volgens de advocaat houdt het ministerie geen rekening met de gebruiken en gewoontes van het Afrikaanse land. 'In Guinee betaalt men vooruit, rekeningen achteraf betalen gebeurt niet.' De raadsman stelt dat het ministerie tekortschiet in haar zorgplicht: 'Op alle fronten is er sprake van nalatigheid. Er heeft geen medische overdracht plaatsgevonden waardoor de kliniek niet op de hoogte was van de ernst van de situatie.'

De advocaat heeft Teeven gevraagd zo snel mogelijk actie te ondernemen. 'De twee mannen moeten zo snel mogelijk weer die kliniek in,' aldus Stelling.

Teeven onder druk
Het uitzettingsbeleid van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) staat sinds de dood van de Russische asielzoeker Dolmatov onder vuur. Na druk van de oppositie en coalitiepartner PvdA, beloofde Teeven beterschap door een 'humaner' vreemdelingenbeleid na te streven. Donderdag maakte Teeven nog bekend onderzoek in te stellen naar de medische behandeling van het 6-jarige Georgische meisje Renata, het zieke meisje dat vorig jaar november teruggestuurd werd naar Polen , terwijl niet werd opgemerkt dat ze leed aan acute leukemie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden