NieuwsVervolging Julio Poch

‘Ministerie hield belangrijk document over Julio Poch achter voor Kamer’

Nederland en Argentinië hebben in 2009 overlegd over de manier waarop Nederland kon helpen om de Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch in Argentinië te vervolgen. Dat staat in een intern vertrouwelijk document over de kwestie, uit september 2009, dat Nieuwsuur in handen heeft.

Oud-Justitieminister Ernst Hirsch Ballin arriveert bij de rechtbank voor de openbare verhoren in de rechtszaak die voormalig piloot Julio Poch tegen de staat heeft aangespannen. Beeld Arie Kievit
Oud-Justitieminister Ernst Hirsch Ballin arriveert bij de rechtbank voor de openbare verhoren in de rechtszaak die voormalig piloot Julio Poch tegen de staat heeft aangespannen.Beeld Arie Kievit

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft het stuk niet gedeeld met de Tweede Kamer, meldt Nieuwsuur. Dat heeft de nota in handen gekregen en dinsdag online gezet.

De informatie in het document is belangrijk, omdat Poch de staat heeft aangeklaagd. Hij werd na jaren gevangenschap in Argentinië vrijgesproken van oorlogsmisdaden. Hij eist een schadevergoeding omdat hij Nederland verwijt dat het onrechtmatig heeft meegewerkt aan zijn arrestatie in Spanje, waar hij als Transavia-piloot heen was gevlogen.

Poch kon daar worden aangehouden, omdat Nederland zijn vluchtgegevens met Argentinië had gedeeld. Nederland levert geen onderdanen uit aan Argentinië.

Het ministerie laat aan Nieuwsuur weten dat het een ‘intern ambtelijk document’ betreft, en dat die ‘in de regel’ niet met de Kamer worden gedeeld. De nota is volgens het ministerie wel gedeeld met een commissie die onderzoek doet naar de zaak: ‘Op de conclusies van de commissie-Machielse kunnen we niet vooruitlopen.’

In de aan hem gerichte nota wordt toenmalig Justitieminister Ernst Hirsch Ballin gewezen op de ‘politieke risico’s’. Hirsch Ballin schrijft zelf op de nota dat ‘het verwijt van verkapte uitlevering op de loer ligt’. Toch gaat hij akkoord met het verstrekken van de vluchtgegevens.

Vorige maand lichtte minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) de Tweede Kamer wel in over het bestaan van een eerder gespreksverslag, uit 2008. Daaruit bleek dat Nederland Argentinië had gewezen op de mogelijkheid om Poch in een ander land te laten aanhouden.

Argentinië wilde Poch vervolgen omdat het hem verdacht van betrokkenheid bij vluchten waarbij tegenstanders van het regime van dictator Videla uit vliegtuigen werden gegooid. Nederland zag zelf geen kans Poch uit te leveren, omdat hij ook de Nederlandse nationaliteit heeft.

De Nederlandse staat gaat een schikking proberen te treffen met Julio Poch. Na de onthullingen van minister Grapperhaus kan de overheid niet langer ontkennen een rol te hebben gespeeld bij het proces, stelt advocaat Geert-Jan Knoops.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft de Argentijnse justitie in 2008 erop gewezen dat ze de Nederlandse piloot Julio Poch ­zouden kunnen arresteren in een ander land. Een klein jaar later werd Poch op verzoek van Argentinië aangehouden in Spanje.

Bijzonder vond hij het moment dat oud-dictator Videla in zijn vleugel van de gevangenis werd opgesloten. De man achter de dodenvluchten waarvoor hij, Julio Poch, vastzat. Dit is zijn verhaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden