Ministerie grijpt in bij inspectie

Met ingang van deze week is topambtenaar Nico Oudendijk (55) aangesteld als crisismanager bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Hij krijgt tot 1 april 2005 de tijd om een einde te maken aan het verziekte werkklimaat en de organisatorische problemen bij het staatstoezicht....

Oudendijk moet rechtstreeks rapporteren aan de hoogste ambtenaar van het ministerie, secretaris-generaal Roel Bekker en aan inspecteur-generaal Herre Kingma. Oudendijk is momenteel directeur Innovatie, Beroepen en Ethiek, maar die werkzaamheden legt hij tot april neer. Het is nog onzeker of hij daarna terugkeert op zijn oude stek, aldus een woordvoerster.

Bij de inspectie rommelt het al geruime tijd. Met de verschijning van een onderzoeksrapport werd de crisis eind november openbaar. Een commissie onder voorzitterschap van voormalig vakbondsleider Hans Pont signaleerde dat de positie van een van de zes hoofdinspecteurs, Jacques Lucieer van geestelijke gezondheidszorg, onmogelijk was geworden vanwege klachten over intimiderend gedrag. Lucieer onderhandelt momenteel over een afvloeiïngsregeling.

Ook zijn er problemen met hoofdinspecteur Josée Hansen van farmacie. Zij houdt er 'een bureaucratische, wantrouwende manier van leidinggeven' op na, waarover met haar moet worden gesproken, aldus het rapport. Ook op de baas van de hoofdinspecteurs, inspecteur-generaal Herre Kingma, is kritiek. Hij 'maakt door zijn positie, voorkomen en optreden een aantal van zijn medewerkers onbedoeld kopschuw', concludeert de commissie. Ook zou hij de neiging hebben om 'de negatieve effecten die zijn positie, zijn persoonlijkheid en uitstraling kunnen hebben op medewerkers, te onderschatten'.

De onvrede die bij veel medewerkers van de inspectie leeft, leidde er eerder toe dat er anoniem werd 'gelekt' naar NRC Handelsblad. De rijksrecherche onderzoekt in opdracht van de ambtelijke top van Volksgezondheid, wie heeft gelekt.

Kingma, die zelf erkent dat hij geen manager is, kreeg in 2003 een algemeen directeur, in de persoon van Hans ter Steege, naast zich, maar die is onlangs uit onvrede opgestapt. Voor hem wordt een andere functie gezocht. Voorlopig neemt Oudendijk waar.

Oudendijk (55) heeft al vaker problemen bij het departement moeten oplossen. Hij is van oorsprong sociaal pedagoog, werkte in de jeugdzorg en was tot 1991 directeur van het Mobiele Crisisteam in Amsterdam. Hij was sinds 2000 lange tijd waarnemend directeur-generaal (dg) voor de volksgezondheid, na het voortijdig vertrek van de eigenlijke dg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden